Dogovor srpskog i kineskog školstva: Kinezi na fakultetima i srednjim školama u Srbiji

13/11/2017 15:56

Dogovor srpskog i kineskog školstva: Kinezi na fakultetima i srednjim školama u Srbiji

Na sastanku ministra Šarčevića i delegacije sa kineskog Univerziteta istaknuta je važnost prosvetne saradnje dveju zemalja, a naročito neophodnost negovanja tradicije izučavanja srpskog jezika u Kini.

Ministar prosvete Mladen Šarčević sastao se sa kineskom delegacijom BISU ( Beijing International Studies University) iz Pekinga. Tokom sastanka predstavljen je program izučavanja srpskog jezika za studente iz Kine, u sedmogodišnjem trajanju. Programom je predviđeno da kineski studenti kao pripremu za studije u Srbiji prvi deo školovanja provedu u našim srednjim školama.

Na sastanku održanom u Ministarstvu razgovaralo se i o mogućnostima kreiranja projekata koji bi osnažili aktivnosti između univerziteta i škola dveju zemalja, što bi uticalo na konkurentnost obrazovnih institucija i programa u Srbiji za kineske učenike i studente u odnosu na druge zemlje Centralne i Istočne Evrope, koje sve više osnažuju svoje saradnje sa kineskim univerzitetima.

Ove godine smo osnovali lingvistički centar u rodnom mestu reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića i to otvara prostor da veći broj mladih ljudi uči, ne samo kineski jezik, već i istoriju i kulturu, što bi pozitivno uticalo i na približavanje naša dva prijateljska naroda“, rekao je Šarčević.

Izvor: mpn.gov.rs

13/11/2017 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments