Tokom vikenda održana treća TEDxNoviSad konferencija

23/10/2013 10:32

Tokom vikenda održana treća TEDxNoviSad konferencija

Tokom vikenda u Studiju M, u Novom Sadu, održana je treća TEDxNoviSad konferencija pod sloganom “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.” Događaj je propratilo više stotina posetilaca koji su imali priliku da čuju zanimljive govornike i da na jedan dan osete moć ideja vrednih širenja. Na konferenciji je učestvovalo 11 govornika i svaki od njih je imao po 18 minuta da svoju ideju podeli sa publikom i da u njoj pokrene snagu za pozitivne promene u svojoj okolini.

Konferencija je započela govorom Gordane Čomić o ženskom snu, pravu na izbor, jednakost i ljudskim pravima. U svom obraćanju publici ona se osvrnula na činjenicu da se zakonom ne mogu zabraniti predrasude, ali može ponašanje zasnovano na njima.

Slobodan Šušnjević, jedan od osnivača Kritične mase, predstavio je publici istorijat nastanka ovog novosadskog biciklističkog pokreta, ali i njegovu svrhu, koja se ogleda u povezivanju ljudi koji vole biciklizam i njihovoj borbi za bolje biciklističke uslove u novosadskom saobraćaju. Na kraju svog izlaganja pozvao je sve zainteresovane da se pridruže ovoj inicijativi čiji se članovi okupljaju svakog poslednjeg petka u mesecu u Limanskom parku u 17h.

Vladislav Radak se prisutnima obratio rečima da matematika nije bauk i da je svakodnevno koristimo, a da toga nismo ni svesni. Takođe, ukazao je na činjenicu da ne moramo biti genijalci da bismo bili dobri matematičari. Primerom da je svakodnevno koristimo prilikom izbegavanja čekanja u dugim redovima na aerodromu pojasnio je svoju tvrdnju. Tokom izlaganja ukazao je da deci ne treba objašnjavati matematičku teoriju, već da im treba dati zadatak i gledati kako razvijaju svoje rešenje. Zapravo, kod dece treba razvijati logiku, a ne učenje napamet.

Aleksandra Savić, načelnica Odeljenja za edukaciju, komunikaciju i marketing Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, pričala je o značaju muzeja i zašto su nam oni i dalje potrebni. Cilj muzeja je da bude što manje eksponata, a što više instalacija. Jedna od važnih činjenica je i ta da muzeji mladima mogu pružiti spoj edukacije i zabave. Ako se mladima privuče pažnja pravim programom tj. temama koje ih zanimaju, onda će sigurno posećivati muzeje.

Najzapaženiji nastup imao je Milutin Milošević, koji je govorio o jeziku, narečijima i pravilnom govoru, kao i o upotrebi stranih reči i izraza u srpskom jeziku. On je u svom izlaganju izneo kritiku na račun TV i radio spikera koji nepravilno akcentuju reči. Takođe, ukazao je i na niz nelogičnosti i nepravilnosti u radu koje krase današnje kopi/pejst novinarstvo.

U okviru muzičkog dela programa nastupili su Latino moments (Aleksandar Dujin Orchestra & Nevena Reljin) i gudački kvartet Felix Art.

Konferencija je završena nastupom Nikole Škorića, koji je govorio o kreativnom procesu tokom stvaranja humorističke serije “Državni posao”.

Tokom pauza prisutni su mogli da se oprobaju u različitim aktivnostim poput kaligrafije i pravljenja figurica od plastelina, a pored toga bila je priređena i nagradna igra gde su pobednici dobili slagalicu sa motivima TEDxNoviSad. Celokupan događaj obogatila je i veganska hrana koju su za posetioce pripremili aktivisti Omladinskog centra CK-13.

Izvor: TEDxNoviSad.com

23/10/2013 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments