Novi Sad: Dan hindi jezika na Filozofskom fakultetu

13/09/2016 12:52

Novi Sad: Dan hindi jezika na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u sredu, 14. septembra obeležava se Dan hindi jezika u saradnji sa ambasadom Republike Indije u Srbiji.

Program se održava u svečanoj sali fakulteta sa početkom u 10 časova, a o značenju uvođenja hindija na Filozofskom fakultetu govoriće upravnik Centra za jezike, profesor dr Milivoj Alanović i lektorka hindija Maduri Godbole.

Tradicionalni udarački indijski instrument – tabla – predstaviće dr Rima Džohri uz izvedbu, dok će Monika Maširević iz Gradske biblioteke u Novom Sadu održati kratko putopisno predavanje pod nazivom “Moja Indija, moj put srca”.

U okviru programa biće održana i projekcija bolivudskog istorijskog filmskog spektakla sa elementima romanse, pod nazivom “Joda i Ahbar” koji je snimljen 2008. godine, a govori o najznačajnijem indijskom mogulskom vladaru Ahbaru Velikom iz 16. veka. Projekcija je zakazana za 13 časova.

Prateći program čine dve izložbe fotografija „Moja Indija, moj put srca” autorke Monike Maširević i „Joga asane” koje će biti postavljene u izložbenom delu hola Fakulteta na prvom spratu.

Biblioteka Filozofskog fakulteta priredila je izložbu knjiga koje su dobijene na poklon od indijske ambasade, a postavka će obuhvatiti i knjige iz fundusa Biblioteke koje se tiču indijske književnosti, istorije, filozofije.

Sve aktivnosti su besplatne i otvorene za javnost.

Filozofski fakultet i Indijski savet za kulturnu saradnju iz Nju Delhija 23. maja ove godine potpisali su sporazum o osnivanju prvog lektorata za hindi u Srbiji. Ovim sporazumom Filozofski fakultet je proširio svoju bogatu ponudu jezika koji se mogu učiti u fakultetskom Centru za jezike, koja je otvorena za sve koji žele da uče jezike, bez obzira na godine.

13/09/2016 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments