Novi Sad: Međunarodno takmičenje iz robotike

12/04/2016 09:33

Novi Sad: Međunarodno takmičenje iz robotike

Međunarodno takmičenje mladih iz domena robotike “Eurobot” održava se svake godine, kada se pravi robot uvek sa novim karakteristikama.

Homologacije počinje u petak, 22. aprila u 12 časova u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, a traje do subote, 23. aprila kada počinja takmičenje.

Timovi i roboti se tokom takmičenja nalaze u boksovima ispred sale za takmičenje, tako da zainteresovani gledaoci mogu direktno da pristupe takmičarima, porazgovaraju sa njima i razgledaju robote.

Svečano otvaranje takmičenja će biti u 13 časova, a pre toga će već biti održana 4 kola takmičenja. Nakon otvaranja takmičenja odigrava se još jedno kolo “grupne faze”, posle čega se održava polufinale, pa finale takmičenja.

Svake godine se završno takmičenje održava u drugoj zemlji, a iz svake države mogu učestvovati tri ekipe.

Timovi iz naše zemlje su na “Eurobot” takmičenju učestvovali već 16 puta: 2003. godine zauzeli su 5. mesto, 2006. godine treće, šesto i deseto mesto, 2012. godine treće i četvrto, a prošle godine – četvrto mesto.

Da bi mogli da učestvuju u takmičenju roboti moraju da prođu detaljnu sudijsku proveru ispunjenosti tehničkih zahteva i dokazivanja performansi tzv. homologaciju. U prvom delu homologacije sudije detaljno pregledaju robot, a zatim se robot postavlja na sto i treba da ostvari nekoliko poena čime se dokazuje funkcionalnost.

12/04/2016 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments