Intervju sa Danilom Jeremićem, predsednikom SKONUS-a

08/10/2014 08:54

Intervju sa Danilom Jeremićem, predsednikom SKONUS-a

Danilo Jeremić, predsednik studentske organizacije SKONUS, koja je i organizovala protest studenata o kome smo i ranije pisali, dao je intervju za 24 sata, a razgovarali su o odlukama Ministarstva, razlozima za protestovanje i još nekim bitnim pitanjima.

BODOVI – Kako komentarišeš optužbe da je protest studenata insceniran i ugovoren s Ministarstvom prosvete?

– Pa to su totalne budalaštine. Pogledajte samo kako ratujemo s Ministarstvom prosvete, saopštenja pljušte na sve strane, međusobne tenzije su više nego očigledne. Uostalom, ako ministarstvo ne ispuni naše zahteve, izaći ćemo ponovo na ulice. Zar to njima ide u korist?

Zašto niste protestovali pre nego što je usvojen novi Zakon o visokom obrazovanju?

– Mi smo Ministarstvu prosvete još u julu slali predloge za izmenu Zakona o visokom obrazovanju i nadali smo se da ćemo naići na razumevanje. Čim smo videli da ništa od naših predloga nije usvojeno, počeli smo da planiramo proteste. To što je zakon već usvojen nije nikakva prepreka da se studentima izađe u susret.

Šta se dešava sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu? Zašto rektor hoće da ga raspusti?

– Tokom održavanja izbora za Studentski parlament pritisci su bili ogromni. I još traju. Očigledno je i politika uplela prste. Nadam se da rektor neće podleći pritiscima. Studentski parlament je izabran dvotrećinskom većinom i nema nikakvih razloga, bar ne pravne i proceduralne prirode, da bude raspušten. Bilo je i pokušaja opstrukcije, ali oni nisu uspeli. Pojedini studenti se nisu pojavili na konstitutivnoj sednici, ali su njihovi mandati bili verifikovani i na taj način je ostvarena potrebna većina. Uostalom, u pravilniku ne piše da moraju da se pojave, već je najvažnije da su mandati verifikovani.

Izvor: 24 sata

08/10/2014 08:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments