Moguće ukidanje dodatne naplate redovnih troškova studija

28/10/2016 20:18

Moguće ukidanje dodatne naplate redovnih troškova studija

Studenti Univerziteta u Novom Sadu, predvođeni Studentskim pokretom Novi Sad, nakon protesta koji su održali, našli su se na sastanku sa predstavnicima ministarstva prosvete, kao i sa ministrom Šarčevićem.

Na sastanku, koji je održan 27. oktobra u Vladi Srbije, a koji je služio, kako se navodi, da se nadležno ministarstvo bolje upozna sa trenutnom situacijom, govorilo se o zahtevima koje su studenti imali, a zbog kojih su pokrenuli prvo online peticiju, a zatim i protest koji je održan 18. oktobra u Novom Sadu.

Kako navodi Studentski pokret Novi Sad, saradnici ministra prosvete odgovorili su pozitivno i iskazali podršku zahtevima, prvenstveno onom koji se odnosi na ukidanje dodatne naplate redovnih troškova studiranja.

Kada su u pitanju drugi zahtevi, kao što je onaj vezan za transparentnost rada fakulteta, ministarstvo tvrdi da trenutno ne postoje mehanizmi koji bi to mogli da regulišu. Ipak, najveći problem predstavlja nepotizam jer je to ujedno i najteži problem sa kojim bi se trebalo suočiti, zbog čega je za to i najmanja podrška od strane ministarstva.

Zahtevi koje imaju studenti Univerziteta u Novom Sadu dostavljeni su i rektoru i dekanima svih fakulteta u okviru Univerziteta. Studentski pokret Novi Sad navodi da je iz Rektorata stigao komentar koji se odnosi samo na zahtev za prostorijom u kojoj bi se održao naredni zbor studenata i koji ova organizacija ne može da dobije – jer, kako se navodi, nisu “zvanična studentska organizavija”, iako je upravo ta prostorija ranije izdavana za različite promocije knjiga poznatih ličnosti, za tribine i slično.

Novi protest studenata UNS

Studenti Univerziteta u Novom Sadu najavljuju i drugi protest i zbor, koji će se održati u utorak, 1. novembra sa početkom u 14 časova.

Iz Studentskog pokreta Novi Sad najavljuju da će zbog biti organizovan u prostorijama Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ukoliko im se ne omogući prostor u okviru zgrade Rerktorata koji su tražili.

Kako navode iz Studentskog pokreta Novi Sad, ministar prosvete Mladen Šarčević je na poziv studenata da prisustvuje zboru koji će se održati 1. novembra odgovorio da će zboru sigurno prisustvovati neko iz Ministarstva.

Izvor: Studentski pokret Novi Sad

28/10/2016 20:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments