Diplomiraš u roku – ostaneš bez stipendije

09/10/2014 10:11

Diplomiraš u roku – ostaneš bez stipendije

Studenti koji su u junu diplomirali neće dobiti dve preostale rate stipendije (oko 16000 dinara), dok će studenti koji još nisu položili sve ispite dobiti novac koji im je namenjen.

Studenti koji su upisani na fakultet školske 2010/11. sada završavaju svoje studije. Ukoliko su bili vredni i uspeli polože sve ispite u junu i diplomiraju, neće dobiti poslednje dve rate stipendije. Nataša Šaru, koja je u junu diplomirala na Filozofskom fakultetu, iznenadila se kad je saznala ovu informaciju.

– Ostala sam bez vrednim učenjem zasluženog novca. Za to sam saznala sasvim slučajno kada su koleginice pozvale Ministarstvo prosvete. Budući da su, kao i ja, diplomirale u junu, saznale su da od poslednje dve rate stipendija nema ništa – rekla je Nataša.

Njen kolega sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Mihajlo Ćosić, ima isti problem. On kaže da dosta studenata računa na tih 16 hiljada dinara i da živimo u takvom okruženju da retko ko nađe posao odmah nakon studija, te da je to nekima jedina opcija za upis master studija.

U ugovoru koji studenti potpisuju sa Ministarstvom prosvete ne piše da im neće biti isplaćena stipendija ili kredit do kraja ako diplomiraju, već samo ako napuste studije.

U Ministarstvu prosvete kažu da je članom 3. ugovora koji studenti potpisuju definisano da se obustavlja isplata kredita i stipendija kada student izgubi pravo na finansiranje iz budžeta, a to pravo se gubi kada student diplomira.

– Niko nije doneo takvu odluku, već se sprovodi Zakon o učeničkom i studentskom standardu, koji definiše uslove za ostvarivanje prava na studentski kredit i stipendiju, samo ako je student na režimu finansiranja iz budžeta – kažu iz Ministarstva prosvete.

Izvor: 24 sata

09/10/2014 10:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments