Pali ste ispit? Ništa strašno!

23/03/2020 13:12

Pali ste ispit? Ništa strašno!

Ne, nije šala, zaista je tako! Da li verujete da ispit možete da okrenete u svoju korist i da je padanje ispita, zapravo, odlična metoda učenja?

Naime, postoji koncept „predtestiranja“

Kako piše New York Times, a prenose naši mediji, psiholozi su kroz brojne eksperimente utvrdili da u izvesnim situacijama pogrešni odgovori na „pred-testu“ mogu biti mnogo više od nasumičnog pogađanja. 

Šta to tačno znači?

Sami pokušaji da rešimo zadatak menjaju način na koji mislimo i skladište informacije koje se nalaze u samom pitanju, što dovodi do toga da bismo rešavali testove kako bismo naučili, a ne bismo učili kako bismo rešili test.

Sa druge strane, a opet kao jedna od metoda, nekad je dobra ideja otići na ispit iako ste nespremni, jer i na taj način učite. Samim tim što ste prisutni, vi ćete videti način ispitivanja, ocenjivanja, pa i način na koji su pitanja koncipirana, što će vas sigurno usmeriti na stvaranje sopstvenih metoda učenja.

Da li ste znali da metode poput podvlačenja markerima, pamćenja uz asocijacije i druge metode stvaraju iluziju razumevanja? Tačnije, u glavama nam se stvara privid da nešto razumemo, dok zapravo te informacije nisu jasne i vrlo brzo ćemo ih zaboraviti.

Dakle, svako padanje ispita je jedno novo iskustvo i učenje koje bi trebalo maksimalno iskoristiti! 

23/03/2020 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments