Istine i zablude o kafi
Povezane objave
Kafa je jedan od najčešćih predmeta rasprave kada je reč o tome kako neka hrana i piće utiču na naš organizam i zdravlje. Mnogo je razloga zbog čega ljudi i u kojoj meri piju kafu.
Ovaj napitak konzumira se svakodnevno. Velikom broju ljudi kafa predstavlja prvi ritual u toku dana, odličan je povod za druženje, studenti je piju zbog održavanja budnosti pred ispite.
Kafa je jedna od najpoznatijih legalnih psihoaktivnih supstanci. Biljka kafa stvara kofein da bi se zaštitila od insekata, što znači da kofein prevashodno služi kao otrov protiv insekata. Upravo zbog toga mnogi lekari smatraju da je kafa nezdrava.
Takođe, kofein podstiče proizvodnju adrenalina iz nadbubrežnih žlezda, što bi značilo da je, redovnim konzumiranjem kafe, telo stalno pod stresom. Ovo je prilično veliki paradoks ako imamo u vidu da je kafa često sinonim za prijatno buđenje. Kofein smanjuje efikasnost ćelija koje grade kosti i smanjuje apsorpciju kalcijuma u crevima, pa tako kosti vremenom slabe.
Pored toga, kafa je poznata po tome što podstiče kontrakciju creva što nije uvek dobro jer na ovaj način creva imaju manje vremena da apsorbuju hranljive materije. Ovo je posebno loše za ljude koji se ne hrane redovno i zdravo.
Ipak, sa druge strane, kafa ima mnogo pozitivnih strana. Ljudima sa zdravim srcem kafa je veoma korisna, jer se prilikom konzumiranja kafe srce ubrzava i razbuđuje vas. Takođe, ako pijete običnu crnu, nezaslađenu kafu ona vam može pomoći da smršate.
Jedna od većih predrasuda o kafi je da ona ostavlja fleke na zubima. Istraživanja su pokazala da biste dnevno morali piti pet, šest šoljica kafe da bi vam požuteli zubi. Još neke od prednosti konzumiranja kafe su da ona smanjuje rizik od dijabetesa, raka kože i oboljevanja od Alchajmerove bolesti.
Za kafu najčešće važi da povećava našu budnost, pažnju i podiže raspoloženje. Iako ima i svoje loše strane, umerene količine kafe nam ne mogu štetiti.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*