Pisanje rukom aktivira mozak

10/02/2015 15:46

Pisanje rukom aktivira mozak

Pisanje rukom sada je zamenjeno kucanjem na tastaturu jer se na taj način štedi vreme, jer većina ljudi brže kuca nego što piše. Pored toga, razvoj tehnologije omogućio je da tastatura zameni papir i olovku skoro u potpunosti.

Međutim, koliko god da je razvoj tehnologije olakšao i ubrzao neke stvari, postoje i loši efekti razvoja. Naučnici su se bavili uticajem pisanja rukom na mozak i prema istraživanju koje je sprovedeno – pisanje rukom ima veoma pozitivan uticaj na rad mozga, što se ne može reći za kucanje na tastaturi.

“Dok pišemo, automatski se aktivira jedinstveni neuronski krug. To je srž prepoznavanja načina izražavanja u svetu pisane reči, svojevrsno prepoznavanje mentalne stimulacije koja se odvija u vašem mozgu” rekao je Stainslas Dehen, psiholog sa Francuskog koledža u Parizu.

Pored toga, naučnici su potvrdili da su deca, koja ranije nauče da pišu, lakše pamte informacije, kreativnija su i ranije nauče da čitaju.

Na Univerzitetu u Indijani u Sjedinjenim Američkim Državama sprovedeno je istraživanje koje pokazuje kako radi mozak kod dece kada pišu rukom. U tim momentima aktiviraju se tri područja u mozgu – levi fuziformni girus, inferiorni frontalni girus i zadnji parijetalni korteks, dok se kod dece koja kucaju na tastaturi i samo prate slova ova moždana aktivnost nije primetila.

Naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju objasnili su proces pisanja rukom i razliku u odnosu na kucanje na tastaturi. Kada pišemo rukom moramo da planiramo kako da izvršimo “akciju” kako bi se dobio krajnji rezultat u obliku slova i reči.

Pored ovog istraživanja, postoje i druga istraživanja koja pokazuju da deca koja pišu rukom češće imaju i više kreativnih i originalnih ideja. Takođe, nije iznenađenje da je rezultat istraživanja koje je bazirano na stilu rukopisa – da deca sa lepšim rukopisom imaju aktivniju radnu memoriju.

Ali ovo naravno ne važi samo za decu. Ovo važi i za učenje kod stariji. Ako budete pisali beleške rukom brže ćete savladati gradivo. Razlog za ovo je činjenica da se informacije prvo moraju obraditi u mozgu kako bi mogle da budu zapisane, a samim tim one prođu kroz jednu fazu učenja, pa kasnije budu poznatije i lakše se pamte.

Izvor: Nacionalna geografija

 

10/02/2015 15:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments