Zašto je bitno da se smejemo?

20/01/2021 10:46

Zašto je bitno da se smejemo?

Najbolji način da započnemo dan je sa osmehom! Da li ste znali da je naučno dokazano da smeh uklanja stres i poboljšava cirkulaciju?

Smeh ima brojne benefite po naše zdravlje, pa nije ni čudo što se odvajkada govori da „smeh leči“. Smejanjem samo 10 minuta dnevno možemo da potrošimo i do 40 kalorija.

Smejanje jača imuni sistem

Svaki put kada se smejemo, telo luči hormone. Oni utiču na ćelije imunig sistema i poboljšavaju funkcionisanje celog organizma. Duboki uzdasi kada ostanemo bez daha tokom smejanja poboljšavaju protok kiseonika kroz telo, a kiseonik uklanja stres i dozvoljava imunom sistemu da se bolje bori sa bolestima i infekcijama.

Smejanje uklanja stresa

Naučnici su dokazali da smejanje umanjuje lučenje hormona stresa kortizola. U isto vreme, smeh utiče na povećanje nivoa endorfina, pa svaki put kada se nasmejemo, mozak dobija veliku količinu „dobrih hromona“. Plus, dobar osećaj i lepo raspoloženje nakon smejanja može da traje i do 24 sata.

Smeh poboljšava cirkulaciju

Kada se dobro nasmejemo, krvni sudovi se šire, a samim tim veća količina krvi, kiseonika i zdravih nutrijenata prolazi kroz naše telo, što poboljšava cirkulaciju, a time i  zdravlje našeg celog organizma.

Smejanje nas i povezuje

Socijalna interakcija ključan je deo zdravog tela i duha. Duboka, lična veza sa osobama je veoma važan deo fizičkog i duševnog zdravlja svih. Naučnici su dokazali da smejanje pomaže da stvorimo jače i dublje veze sa drugom osobom sa kojom se smejemo. U isto vreme, otklanjamo negativna osećanja i povećavamo socijalnu interakciju sa pojedincima.

Smeh umanjuje bol

Količina endorfina koje telo otpušta prilikom smejanja pomaže našem telu da umanji bol, pa čak i da ga ignoriše.

20/01/2021 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments