Everesting – Najteži izazov penjanja na svetu!

05/06/2022 15:02

Everesting – Najteži izazov penjanja na svetu!

Ovo je novi izazov za vrhunske sportiste ali i one koji nisu niti profesionalci, a ni u samom vrhu amatera, koji žele da se iskušaju, dokažu, oprobaju svoju fizičku i mentalnu izdržljivost.

Jer ovo nije ni malo lak poduhvat. Nemojte da vas zaslepi entuzijazam. Za ovaj projekat je potrebna ozbiljna kondiciona priprema, ukoliko se ne bavite intenzivno ili bar poluprofesionalno biciklizmom ili trčanjem ili nekim drugim kondicionim sportom, i nemate pređenih 50-ak kilometara na biciklu ili 5 kilometara “ u nogama”-  na dnevnom nivou,  i to prethodnih par godina, biće potrebno i godinu i vise dana detaljne i iscrpne pripreme, fizičke i mentalne. Kao nagradu dobijate ličnu sadisfakciju i takođe dobijate potvrdu i bivate upisani u “Hall of fame” Everesting na globalnom nivou.

Avantura Everestinga je vise projekat i skoro je nemoguć bez podrške i pomoći stručnjaka, trenera.

Na samoj internet stranici Everesting prvo nailazite na natpis koji ovaj izazov savršeno opisuje- “Nalazite da je jednostavno ali brutalno teško! Everesting je najteži izazov penjanja na svetu!”

Koncept Everestinga jeste jednostavan : Nađi bilo koje brdo, bilo gde na svetu i popni ga u ponavljanjima u jednoj celovitoj aktivnosti, dok ne popneš 8 848 metara – jednakih najvišem vrhu na svetu, Mont Everestu. Uradi to na biciklu, na nogama, ili onlajn, i naćićeš svoje ime u Holu Slavnih pored najboljih penjača u svetu.

Izazov se mora uraditi “iz jednog”- kao jedna kontinuirana aktivnost i vremena za spavanje i odmor nema. Pravila nalažu da su pauze ipak dozvoljene, ali dovoljne za hranu i kratak predah, toleriše se svega par sati stajanja. Mora biti odabrano jedno brdo i računa se ponovno penjanje pa se tako sabira nadmorska visina. Pravila su stroga i što se tiče nagiba strmine. Specifikacije i detalji, usmerenja- koliko prtljaga, čime se i kako snima aktivnost, koliko pomoći je dozvoljeno, pause, … sve se nalazi na sajtu Everesting. Vremenskog limita nema- sa te strane se ne stvara pritisak na penjača.

Moramo spomenuti da je ovaj izazov u našoj državi završio triatlonac Vladimir Savić, a prošle godine i jedna posebno hrabra devojka Sanja Banjac koja je u Hol Slavnih ušla popevši vrh Rudnica na Kopaoniku za nepunih 24 časa! Oboje su odabrali penjanje biciklom i oboje su aktivni sportisti. Kažu, i pored redovnih, dnevih, nekad i vise dnevnih  treninga-  koji su deo njihovih života godinama, morali su posebno i ozbiljno da se pripreme u sardnji i planiranju sa trenerima, kolegama  i članovima koji su kasnije formirali tim podrške i bili ključni za ostvarenje ovog ozbiljnog projekta. 

05/06/2022 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments