Na današnji dan preminula Virdžinija Vulf

28/03/2017 09:23

Na današnji dan preminula Virdžinija Vulf

Na današnji dan, 28. marta 1941. godine, samoubistvom je okončan život engleske književnice, kritičara i esejiste, Virdžinije Vulf.

Rođena je 25. januara 1882. godine u Londonu, kao ćerka Leslija Stivena, jednog od najuglednijih i najobrazovanijih pisaca i filozofa tog doba.

Iako nije čak ni upisala fakultet, Viktorija je stekla dovoljno obrazovanja čitajući knjige iz očeve biblioteke još od rane mladosti.

Svoju privatnu i poslovnu saradnju sa poznatim umetnicima i piscima tog vremena započela je kada se, nakon smrti svog oca, preselila u centralni deo Londona.

Po delu grada u kom su živeli i radili – Bluzberi, ova grupa, u kojoj su se nalazili i Rodžer Fraj, E. M. Foster i Leonard Vulf, nazivali su se Blumzberijska grupa, a zastupali su filozofske ideje o vrednosti ljubavi i lepote kao najvažnijih stvari u životu.

Od 1912. godine bila je udata za Leonarda Vulfa, sa kim je delila mnoga mišljenja, kao i književne, ekonomske i političke stavove.

Svoj prvi roman “Putovanje” objavila je 1915. godine, gde je uspela da iskaže svoj stil. Međutim, njen prvi uspešan roman, koji se smatra i njenim remek-delom, je roman “Gospođa Delovej” koji je objavljen 1925. godine.

Virdžinija je povremeno doživljavale nervne slomove, a često je patila i od depresije. Kada je Drugi svetski rat bio u punom jeku, ona odlučuje da sebi, ali i Leonardu strati muke.

Skočila je u reku Uz, u Jorkiširu i na taj način izvršila samoubistvo 28. marta 1941. godine.

Više o životu jedne od najznačajnijih spisateljica engleske književnosti, Virdžinije Vulf – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

28/03/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments