Na današnji dan preminuo Džordž Gordon Bajron

19/04/2017 09:11

Na današnji dan preminuo Džordž Gordon Bajron

Na današnji dan, 19. aprila 1824. godine, preminuo je jedan od najboljih britanskih pesnika, poznat po svom ekscentričnom životu, Džordž Gordon Bajron.

Rođen je 22. januara 1788. godine u staroj aristokratskoj, ali siromašnoj porodici. Zbog teškog detinjstva nikada se nije naučio disciplini, niti je znao da u životu u nečemu bude umeren.

Sa 10 godina, 1798. godine, Džordž je od svog ujaka nasledio titulu, pa je od tada zvanično postao lord Bajron.

Upisao je studije na Kembridžu, a u mladosti bio veoma omiljen među ženama, ali je važio za “ukletog ljubavnika”, dok mu sklandali nisu bili strani.

Prvu svoju knjigu pesama, pod nazivom “Časovi dokolice”, objavio je 1808. godine. Knjiga je bila zaista oštro kritikovana od strane javnosti, a društvo ga je zbog toga odbacivalo. Bio je čak i prisiljen da napusti zemlju i krene na dvogodišnje putovanje po Mediteranu, što je Bajron iskoristio kao inspiraciju za mnoga kasnija dela koja će ga proslaviti kao pisca.

Oženio se Anom Izabelom Milbank 1815. godine, sa kojom je dobio i ćerku – Ogastu Adu. Žena ga je sa ćerkom napustila samo godinu dana nakon venčanja i nikad ih više nije video.

Iz Londona se preselio u 1816. godine, gde je sa Kler Klermont, sestrom žene pesnika Šelije kog je tamo upoznao, dobio ćerku Alegru 1817. godine.

Posle Ženeve živeo je u Italiji, a svoje iskustvo sa ženama tamo opisao je u satiričnoj i duhovitoj pesmi “Don Žuan” koja je ostala nedovršena.

U Grčku je otišao 1823. godine gde je na poziv došao da pomogne u borbi protiv Otomanskog carstva.

Preminuo je od malarije u svojoj 36. godini života.

Više o životu Džordža Gordona Bajrona pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

19/04/2017 09:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments