Vikipedija slavi 15. rođendan!

15/01/2016 11:01

Vikipedija slavi 15. rođendan!

Na današnji dan, 15. januara 2001. godine, sa radom je započela Vikipedija – online enciklopedija, mesto na kom se nalazi slobodan i ne u potpunosti pouzdan sadržaj koji može menjati svako.

Osnivač ove internet enciklopedije je Džimi Vejls, koji je imao ideju da na ovaj način podrži Nupediju – enciklopediju koju su pisali stručnjaci. Nupedija je imala previše stroge stroge kriterijume – od saradnika se tražio doktorat za područje o kom želi da piše.

U početku Vikipedija je bila isključivo na engleskom jeziku, ali su joj se uskoro, zbog velikog uspeha u toku prve godine, priključile i druge međunarodne Vikipedije na različitim jezicima – kineskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, ruskom…

Zahvaljujući velikom uspehu Vikipedije, pokrenuti su i drugi bratski projekti – Vikivesti, Vikiknjige, Vikirečnik, Vikicitat, Vikivrste itd.

Za sada Vikipedija ima sadržaje na 291 jeziku, od čega je aktivno njih 280 koji se redovno ažuriraju i svakodnevno napreduju. Na 12 jezika postoji više od 1.000.000 članaka, a na engleskom ih (naravno) ima najviše, dok je na drugom mestu Švedska Vikipedija sa više od 2,5 miliona članaka.

Posle Švedske na listi se nalazi Vikipedija na nemačkom jeziku, zatim na holandskom, pa francuskom. Vikipedija na srpskom jeziku trenutno ima više od 330.000 članaka, što je više od svih ostalih jezika sa područja bivše Jugoslavije.

Glavne karakteristike Vikipedije su:

  • ona je jeste (ili pokušava da bude) enciklopedija
  • ona je Viki – može je izmeniti bilo ko
  • ona je slobodna i upoterbljava GNU-ovu licencu slobodne dokumentacije

Vikipedija jedan od 10 najposećenijih sajtova na svetu.

15/01/2016 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments