Na današnji dan preminuo Vilijam Šekspir

23/04/2023 09:30

Na današnji dan preminuo Vilijam Šekspir

Na današnji dan, 23. aprila 1616. godine, preminuo je engleski pesnik, dramski pisac i glumac, jedan od najznačajnijih pisaca u istoriji, Vilijam Šekspir.

Pretpostavlja se da je rođen na isti dan kada je i preminuo – 23. aprila 1564. godine u Stratfordu na Ejvonu. Bio je najstariji sin i treće od sedmoro dece uspešnog trgovca Džona Šekspira.

Pohađao je školu u rodnom gradu, a nema podataka da je nastavio školovanje. Sa samo 18 godina oženio se En Hatavej, koja je bila osam godina starija od njega.

S obzirom na to da nema podataka iz Šekspirovog života u periodu od 1585. do 1592. godine, može samo da se pretpostavi da se preselio u London i tu započeo novi život, bez svoje porodice. Počeo je kao glumac u pozorištu u čemu je bio veoma uspešan.

U potpunosti je svoj život posvetio pozorištu, pa je, pored glume, sam i pisao i režirao drame. Iako pozorište u Engleskoj u 16. veku nije bilo previše cenjeno, ipak su postojali plemići koji su bili prijatelji i pokrovitelji glumaca.
Šekspirovo stvaralaštvo se delu u tri perioda:

  • prvi period se sastojao od istorijskih drama zasnovanim na narodnoj tradiciji – “Kralj Ričard II”, “Kralj Henri IV”, “Kralj Džon” i, kao izuzetak “Romeo i Julija”; U ovom periodu pisao je i komedije pod uticajem rimskih i italijanskih uzora.
  • drugi period je njegov najplodniji, a sastoji se od nekih njegovih najboljih dela, kao što su čuvene tragedije “Hamlet”, “Otelo”, “Kralj Lir”, “Magbet”…
  • treći period je “tragični period” kada je pisao tragikomedije.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najuzicajnijih pisaca ikada – Vilijama Šekspira pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

23/04/2023 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments