Potpuno pomračenje krvavog meseca

06/10/2014 12:06

Potpuno pomračenje krvavog meseca

8. oktobra imaćemo priliku da vidimo potpuno pomračenje Meseca, kada će ga Zemljina senka u potpunosti zakloniti. Pomračenje će se moći videti iz većeg dela sveta.

Potpuno pomračenje desiće se pred zoru u Severnoj Americi. Počeće u 10.25 časova (GMT), a trajaće oko sat vremena, do 11.24 (GMT). Pomračenje će biti vidljivo i u Australiji i zemljama Pacifičkog okeana, dok u Srbiji neće biti vidljivo. Međutim, imate priliku da pratite ovaj događaj onlajn kada se bude dešavao preko ovog linka.

Mesec će biti krvav zato što sunčeva svetlost prolazi kroz Zemljinu atmosferu i razbija se, te na njegovu površinu padaju isfiltrirani zraci i deluje nam crveno.

Ovo pomračenje biće drugo u ciklusu lunarne tetrade, odnosno četiri potpune eklipse u nizu, bez delimičnih između, objašnjavaju naučnici. Taj fenomen podrazumeva da je svako potpuno pomračenje odvojeno od drugog sa šest punih meseca.

Prvo potpuno pomračenje desilo se 15. aprila ove godine, a nakon pomračenja 8. oktobra, sledeće će se desiti 28. septembra iduće godine.

Osim što će biti krvav, Mesec će se naći u perigeju, tački gde je najbliži Zemlji, a izgledaće 5,3% veći nego prethodni “krvavi mesec”, ističu iz NASA-e.

Moći će da se vidi i Uran

Pored krvavog Meseca i pomračenja, na nebu će opremljeni posmatrači imati priliku da vide i planetu Uran, koji će se naći pored pomračenog Meseca. Uran će 7. oktobra biti u opoziciji sa Suncem, što će ga smestiti blizu Meseca. Moći će da se vidi dvogledom kao sićušna plavo-zelena tačka.

Pogledajte kako ovaj fenomen izgleda i njegovo objašnjenje:

Izvor: Blic

06/10/2014 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments