Nastavlja studije posle skoro 40 godina

07/10/2015 09:57

Nastavlja studije posle skoro 40 godina

Veliki je broj onih koji su “večiti studenti”. Studije su započeli pre deceniju, dve, tri ili čak pet. Međutim, nikada nisu stigli do diplome.

Upravo za takve studente je sve manje nade da će ikada završiti fakultet koji su započeli, jer se prema novom Zakonu koje je donelo Ministarstvo prosvete, bliži poslednji rok za završetak studija za sve “večite studente”.

Svi oni koji studije nisu upisali po bolonjskom programu, što znači da su studiranje započeli pre školske 2006/2007. godine, poslednji rok za polaganje preostalih ispita je 30. septembar 2016. godine.

Ukoliko ne ispune svoj indeks ocenama – nakon ovog datuma koji je odredilo Ministarstvo, “večiti studenti” neće moći da dobiju diplomu za upisani fakultet, ali će imati priliku da opet upišu studijski program po želji, plate, polože razliku ispita i nastave studije, kao i svi drugi studenti.

Postoje oni koji su već odustali čak i od ideje da će nekad završiti fakultet, ali ima i onih kojima je određivanje datuma poslednjeg roka opomena koju su čekali kako bi se pokrenuli i nastavili tamo gde su stali pre više godina.

Tako je jedan nesuđeni doktor, koji je brucoš na Medicinskom fakultetu u Beogradu bio davne 1968. godine, odlučio da nastavi studije i položi preostale ispite kako bi dobio zvanje doktora medicine.

Iako je odlučio da nastavi studije posle skoro 40 godina, prvo je morao da podnese molbu dekanatu kako bi razmotrili njegov slučaj i “odmrzli” mu studentski status.

Ovaj apsolvent Medicinskog fakulteta ima 67, a od diplome i titule doktora medicine dele ga dva nepoložena ispita. Međutim, još uvek ne zna da li će dobiti priliku da ih položi, jer se njegov zahtev još razmatra.

Njegov studentski staž je sigurno među rekordnim po dužini, ali on je samo jedan od 10.000 “večitih studenata” kojima za nešto manje od godinu dana ističe poslednji rok za polaganje preostalih ispita.

07/10/2015 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments