Drvengrad – mesto koje treba posetiti!

17/07/2020 12:29

Drvengrad – mesto koje treba posetiti!

Između Zlatibora i Tare, naš poznati režiser Emir Kusturica, podigao je etno-selo Drvengrad poznat i kao Mećavnik. Volimo i voleli smo njegove filmove. Nacija je poistovećena sa pričama koje on priča… Da li vredi postiti ovo mesto? Priča li ovaj zaseok Kustine priče i možemo li doživeti dobro pamćene scene u ovim kamenim uličicama?

Prolazimo pored starog Ćire i dela neke čini se scenske železničke stanice. Poznata je iz nekog filma, okružena kamenom i četinarima, miriše borovina kao i na celoj planini Tari.

Starinski voz vozi do vrha, kroz kamen i izuzetnu lepotu prizora ove lepotice. Na samom vrhu voz staje i koračamo po finim ciglicama ulica Kustengrada. Šarenilo, toplina a prostranost… oseti se duh koji vlada Kusturičinim delima. Sa obe strane su male, planinske a šarene kućice koje su suvenirnice, kafići, restorani i poslastičarnice. U njima možete naći sasvim posebne stvari koje ste sretali kroz filmove tvorca, umetnika. Sve je „domaće“, izvorno, toplo i vaše. Gostoljubivost isijava.

Pravo a ka dole sa vrha su redovi malih barakica, divno ušuškanih, kariranih zavesa. To su apartmani predviđeni za boravak gostiju. Ulice su zaista nesvakidašnjih imena, odvojene tek drvenim ogradicama i lavirintom kamenih stepenica. Levo gore sa vrha je manji hotel isto od drveta, u etno stilu, sa bazenom a u blizini je i velika pijaca povezana stepenicama koje idu gore – dole pa se lako prošeta ali i dobro umori čoveka.

Onako posebno mesto i od posebne časti i važnosti stoji mala simpatična crkva. Rekli bi tačno na kraju i centru svega.

Vrata malog grada velikog duha uvek možete posetiti ukoliko želite čula puna energije a posle nemojte propustiti i šetnju Tarom i obilazak Višegradskog jezera.

Zaključak je da sve pa i ovo čudo vredi videti i doživeti, pitanje je da li ste spremni za ovakvu vrstu doživljaja i putovanja kroz jednu skoriju istoriju našeg naroda koja se trudi da poštuje i ispriča i onu davnu.

17/07/2020 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments