Najzad pronađena neman iz Jadrana!

19/08/2020 13:09

Najzad pronađena neman iz Jadrana!

Prethodnih meseci uz obalu kruže priče o nemani koja se pojavila u moru. Neki tvrde da su je videli, drugi da je to priča za plašenje turista. Naučnici su nalutili kretnje velike životinje u Jadranu ali nikako nisu uspeli da je vide i registruju. E pa neman postoji i duga je skoro 15 metara ali bezopasna za ljude!

Hrvatski mediji danas prenose izveštaj Instituta „Plavi svet“ čiji je istraživački tim uspeo najzad ući u trag „Jadranskoj nemani“ o kojoj se toliko priča ovih dana. Posle dva dana intenzivne potrage i potere registrovan je kod Starigrada Paklenice kit koji je zalutao u Velebitski kanal.

To je vrsta koja naraste do 26 metara i sigurno da, kada ga neko primeti u moru, ne može da mu bude svejedno. On se hrani planktonima i sitnom plavom ribom. Nije opasan, sem što je zastrašujuće veličine. Nemamo zabeleženih incidenata, ali nikad se ne zna. Ljudska znatiželja ne može da se izmeri i ne preporučujemo približavanje ili plivanje u blizi – rekla je dr veterinarske medicine Jasna Jeremić za hrvatske medije.

Zanimljivo je da su se u potrazi za ovom zveri uključili i meštani priobalnih gradova i sela duž severne obale Jadranskog mora, pa je neman na neki način ujedinila ono što granice razdvajaju.

Na kraju je opažen kraj Starigrada od nekolicine ribara.

 Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sledećoj minuti dali smo za petama vetru uz sevanje gromova, vetar i kišu, pitajući se je li vredelo! Verujte, nije nam bilo svejedno ali vredelo je – napisali su iz Plavog sveta.

U pitanju je odrasla jedinka kita duga oko 15 metara, maestralna za videti i potpuno bezopasna za ljude, iako nezgrapno velika spram nas.

 Fizičko stanje nismo uspeli da proverimo jer smo bili s njim previše kratko ali na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja ali je vreme loše a s vremenom se u Velebitskom kanalu se ne treba šaliti – napisali su iz „ Plavog sveta“ na svojoj Facebook stranici.

Stručnjaci upozoravaju, još jednom da kit nije pretnja za ljude kako ovu prilično retku vrstu ne bi slučajno ugrozili.

izvor: Plavi svet

19/08/2020 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments