Na današnji dan rođen Huan Miro

20/04/2017 09:22

Na današnji dan rođen Huan Miro

Na današnji dan, 20. april 1893. godine u Barseloni rođen je jedan od najznačajnijih umetnika nadrealizma, španski slikar Huan Miro.

Već u ranom detinjstvu je pokazivao veliki talenat za slikanje, a časove crtanja je počeo da pohađa još u osnovnoj školi. Upisao je trgovinsku i višu umetničku i industrijsku školu.

Posle školovanja zaposlio se u apoteci, ali je zbog bolesti morao da prestane da radi i da se povuče u porodičnu kuću u okolini sela Montroig.

"Farma" - jedna od najpoznatijih slika Huana Miroa

“Farma” – jedna od najpoznatijih slika Huana Miroa

Nakon što se oporavio od bolesti i izlečio, 1912. godine vratio se u Barselonu, gde se u potpunosti posvetio slikarstvu, kada je upisao Akademiju Fransesk Gali koju je završio nako tri godine.

Svoju prvu samostalnu izložbu organizovao je 1918. godine u Daluma galeriji. Ova izložba je bila u potpunosti pod uticajem kubizma i fovizma, ali i rimskih fresaka i narodne umetnosti Katalonije.

Kada je prvi put bio u Parizu (1920. godine) posetio je svog omiljenog slikara – Pabla Pikasa, koji je imao veliki uticaj na dela i stvaralaštvo Miroa.

Zahvaljujući Pikasu Miro se oprobao kao nadrealista, a kada je 1921. godine održao još jednu samostalnu izložbu, ovaj put u Parizu, njegovu sliku “La masia” kupio je čuveni Ernest Hemingvej.

Preminuo je u svojoj kući u Palma de Majorki 25. decembra 1983. godine od srca, a sahranjen je u Barseloni.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

20/04/2017 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
7 godine ranije

Fantastican umetnik. Neko je miks drugih, a opet originalan.