Dronovima protiv varanja na ispitu

08/06/2015 13:31

Dronovima protiv varanja na ispitu

Testiranje pred upisivanje na fakultet u Kini predstavlja jedan od značajnijih trenutaka u životu mladih. Ovaj test veoma je važan jer će rezultati odrediti ko može koji fakultet da upiše.

Upravo zato je varanje na ovom testu česta pojava, jer je svima u cilju da dobiju što bolje rezultate. Ali ova država je pronašla način da kontroliše i nadgleda polaganje ovog ispita.

Bespilotna letelica sa čest propelera predstavlja najbolje oružje u borbi protiv varanja na ispitu. Zahvaljujući dronu, u gradu Luojang – gde je organizovano testiranje, moglo je da se odredi i identifikuje svaki neuobičajni signal – koji bi značio da je neko od studenata na testiranje uneo neki uređaj, što nije dozvoljeno.

Ova mera predostrožnosti bila je neophodna zbog toga što na testiranje, koje predstavlja prekretnicu u obrazovanju mladih u Kini, svake godine izađe više miliona mladih (ove godine je test polagalo 9,42 miliona maturanata) – pa je jako teško održati kontrolu nad svima u sali u kojoj ima više hiljada studenata koji polažu test.

Prijemni ispit, poznat kao Gaokao, najvažniji je ispit za Kineze i njegovi rezultati su glavni kriterijum za određivanje fakulteta koji svršeni srednjoškolci mogu da upišu. Geokao se sastoji iz testa kineskog i engleskog jezika i matematike, kao i posebnih sklonosti, kao što je naprimer slikanje.

08/06/2015 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments