Da li ste ikada probali ovo voće?

16/12/2020 15:19

Da li ste ikada probali ovo voće?

Predstavljamo vam voćke koje se retko mogu naći na policama naših marketa, a negde su sasvim uobičajena ponuda. 

Hlebovac ili hlebno drvo

Hlebovac (Artocarpus altilis) je drvo i plod koji raste na tropskim ostrvima. Ovo voće se uglavnom jede kuvano ili pomešano sa drugim voćem ili kokosovim puterom. 

Bogato je ugljenim hidratima, a sastoji se od 70 posto vode. Jako je dobar izvor C vitamina, kao i tiamina i kalijuma. Najčešće se jede nakon kuvanja, pa se pomeša sa kokosovim mlekom i zatim ispeče u listovima banane.

Nangka ili džekfrut

Nangka (Artocarpus heterophyllus) je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, dugačka do 90 cm, može biti teška i do 36 kg!

Voće je puno skroba i vlakana, a ukus se može uporediti sa kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kad se skuva. Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima. U nekim zemljama se može pronaći i sladoled sa ukusom ovog voća.

Drvena jabuka (Limonia)

Drvena jabuka (Limonia acidissima) dolazi iz Indije i Šri Lanke, a njen plod ima oklop koji je „tvrd kao kamen“. Plod je lekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.

Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se pravi i džem. Plod se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomešana sa kokosovim mlekom. Od njega se pravi i jako popularno letnje osvežavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje mešanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.

Aguaje

Aguaje (Mauritia flexuosa), poznato i kao moriche palma, ita, buriti i canangucho je voće koje raste pored močvara i drugih vlažnih područija  tropskoj Južnoj Americi.

Voće je jestivo i sirovo, ima visok sadržaj C vitamina, koristi se najčešće za proizvodnju sokova, pekmeza i sladoleda. Od njega se takođe pravi i vino. Često se koristi za lečenje opekotina, a niti iz stabla se koriste pri proizvodni konopca. Od ovog voća se pravi ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koji izazivaju rak.

16/12/2020 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments