Šta je terapija ćutanjem?

16/04/2020 12:56

Šta je terapija ćutanjem?

Da, dobro ste pročitali, terapija ćutanjem u okviru koje zaboravite da uopšte imate tu sposobnost, a zarad mentalnog zdravlja. Mislite li da je to moguće?

Terapija ćutanjem, iliti silent retreat, predstavlja terapiju koja obično traje deset dana, a u okviru koje je zabranjeno pričanje i bilo koja vrsta komunikacije (recimo, sms poruka, pa i čitanje), a sa ciljem da u potpunoj tišini spoznate sebe u celosti, pa i da svet oko sebe sagledate iz različitih uglova. 

Zabranjen je i odlazak na posao. Naravno, ovo vam ide u prilog ukoliko već duže vreme niste zadovoljni poslom, pa želite da date otkaz.

Terapija ćutanjem potiče iz istočnjačke kulture, a danas je sve popularnija usled tehnološkog napretka i ubrzanog života, pa i sve veće usamljenosti.

Ovakvu vrstu terapije možete probati kod svoje kuće, ukoliko za to imate uslove, ali trebalo bi da poštujete sva pravila koja joj sleduju, kako biste došli do željenog cilja. Sa druge strane, postoje ustanove u kojima možete da prođete kroz ovu terapiju. 

Kako izgleda jedan dan?

Bez obzira na to gde započinjete ovu terapiju (kod kuće, ili u ustanovi), trebalo bi da ustanete rano, i pre 06.00. Dan bi vam prolazio u spremanju doručka, meditaciji, razmišljanju, razgovoru sa sobom i sličnim metodama, ali sve – u tišini.

Zašto je dobro ponekad zaćutati?

Veliki deo onoga kako mislimo o sebi, drugima i svetu, stvaramo upravo kroz komunikaciju. Ta komunikacija stvara određene situacije i odnose u kojima se pronalazimo, koje postaju deo nas, stvaraju mišljenja sa kojima se slažemo, ili ne slažemo, dovode do slaganja, sukoba, konstruktivnih dijaloga – i mi to počinjemo da živimo, a da nismo toga svesni.

Ono najnesvesnije je da sve to kasnije diktira naše misli, razgovore sa drugima, mišljenje o njima i o svetu – što nas opterećuje.

Dakle, povlačenjem u tišinu, ulazimo u sopstveno telo i um – preispitujemo ga i čistimo.

Da li ste nekada razmišljali o ovakvom načinu terapije? 

16/04/2020 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments