Na današnji dan preminula Koko Šanel

10/01/2017 09:30

Na današnji dan preminula Koko Šanel

Na današnji dan, 10. januara 1971. godine, preminula je francuska modna kreatorka, ikona stila i mode 20. veka, Gabrijela Bonur “Koko” Šanel.

Rođena je 19. avgusta 1883. godine u Francuskoj, u veoma siromašnoj porodici. Nakon smrti njene majke odlazi da živi u prihvatilištu za devojčice, koje se nalazilo u sklopu manastira.

Sa 18 godina napustila je prihvatilište i smeštena je u internat za katolkinje u gradu Mulans, gde je naučila da šije. Ubrzo je počela da se bavi krojačkim radom, od čega je zarađivala za sebe.

Osim toga, u to vreme počela je i da peva u lokalnom kabareu, kada se predpostavlja da je i dobila dobro poznati nadimak – Koko, zbog performansa koji se najčešće sastojao od pesme “Ko Ko Ri Ko“.

Njen život se u potpunosti promenio kada je sa 23 godine upoznala Etijena Balzana, francuskog tekstilnog magnata koji se zaljubio u nju. Koko je postala njegova omiljena ljubavnica.

U tom periodu Koko je počela da pravi šešire koji su ubrzo postali glavni modni aksesoar dama iz visokog francuskog društva.

Više o životu jedne od najznačanijih modnih ikona – Koko Šanel pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

10/01/2017 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments