Muzej kroasana

03/04/2015 11:13

Ukoliko ste mislili da najbolji kroasani stižu iz Francuske, prevarili ste se! Ako ne verujete, posetite Poljsku. Tamo ne samo da se prave izuzetni kroasani, već je ovom pecivu posvećen i jedan muzej.

Kroasan Sv. Martin

Mnogi tvrde da je kroasan Sv. Martin najbolje slatko pecivo koje su probali. Ovo pecivo se priprema u Poljskoj poslednjih 150 godina i nedavno je dobilo status proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Zbog toga se sada može proizvoditi jedino u regionu Velikopoljska i to samo prema odgovarajućem receptu.

Naravno, do recepta nije lako doći, a oni koji su probali ovaj kroasan, kažu da je božanstven. Punjen je kremastim filom sa semenom belog maka. Sadrži mrvice keksa, oraha, zatim zrna suvog grožđa, badem i odgovarajuću dozu šećera i margarina. Ima oblik potkovice, preliven je glazurom i posut komadićima badema.kroasani

Ovim pecivom se obavezno treba poslužiti na dan Svetog Martina, 11. novembra. U oblasti Poznanja se oko ovog praznika napravi, proda i pojede oko 400 tona ove poslastice. Dakle, reklo bi se da je to veoma značajan događaj i da vredi priključiti se ovoj vrsti hodočašća. Događaj je praćen i interesantnim običajem da treba kupiti samo po jedan kroasan za svakog člana porodice. Običaj dalje kaže da to treba ponoviti u što više poslastičarnica, a zatim sa članovima porodice odlučiti čiji su kroasani najbolji.

Muzej kroasana

Najmlađi muzej u Poznanju je Muzej kroasana. Smešten je u staroj renesansnoj stambenoj zgradi, preko puta Stare gradske kuće i Stare tržnice. Zgrada muzeja izgleda divno nakon restauracije i pleni zapanjujuće oslikanim plafonom, sa uočljivim drvenim gredama i lepim parketnim podom. U muzej se ulazi iz bočne ulice. To je jedinstveno mesto gde se mogu čuti priče o poznatom kroasanu, gde posetioci mogu i da nauče kako sami da naprave kroasan od početka do kraja, a takođe mogu i da uživaju u ukusu već gotovih kroasana. Čak i ako ne volite da posećujete muzejske izložbe, i ako sebe ni na koji način ne smatrate muzejskom osobom, dovoljno je da volite slatkiše, i volećete i ovaj muzej. Poseta ovom muzeju je apsolutno zabavna jer osnovna ideja je da se posetioci zabave. Baš zato su svi pozvani da pomognu glavnom pekaru da pripremi poslasticu i to korišćenjem tradicionalnog konditorskog pribora (u šta spada i mač).

Naravno, najbolji deo muzejske ture je onaj kada na red dođe probanje pripremljenih kroasana. Na kraju ture se organizuje i igra, kada gosti treba da pogode težinu odabranog kroasana. Srećni dobitnik može poneti kroasan sa sobom.

Zaključak je logičan – u poznanjski muzej treba ići isključivo praznog stomaka!

03/04/2015 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments