Muzej kroasana

Ukoliko ste mislili da najbolji kroasani stižu iz Francuske, prevarili ste se! Ako ne verujete, posetite Poljsku. Tamo ne samo da se prave izuzetni kroasani, već je ovom pecivu posvećen i jedan muzej.

Kroasan Sv. Martin

Mnogi tvrde da je kroasan Sv. Martin najbolje slatko pecivo koje su probali. Ovo pecivo se priprema u Poljskoj poslednjih 150 godina i nedavno je dobilo status proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Zbog toga se sada može proizvoditi jedino u regionu Velikopoljska i to samo prema odgovarajućem receptu.

Naravno, do recepta nije lako doći, a oni koji su probali ovaj kroasan, kažu da je božanstven. Punjen je kremastim filom sa semenom belog maka. Sadrži mrvice keksa, oraha, zatim zrna suvog grožđa, badem i odgovarajuću dozu šećera i margarina. Ima oblik potkovice, preliven je glazurom i posut komadićima badema.kroasani

Ovim pecivom se obavezno treba poslužiti na dan Svetog Martina, 11. novembra. U oblasti Poznanja se oko ovog praznika napravi, proda i pojede oko 400 tona ove poslastice. Dakle, reklo bi se da je to veoma značajan događaj i da vredi priključiti se ovoj vrsti hodočašća. Događaj je praćen i interesantnim običajem da treba kupiti samo po jedan kroasan za svakog člana porodice. Običaj dalje kaže da to treba ponoviti u što više poslastičarnica, a zatim sa članovima porodice odlučiti čiji su kroasani najbolji.

Muzej kroasana

Najmlađi muzej u Poznanju je Muzej kroasana. Smešten je u staroj renesansnoj stambenoj zgradi, preko puta Stare gradske kuće i Stare tržnice. Zgrada muzeja izgleda divno nakon restauracije i pleni zapanjujuće oslikanim plafonom, sa uočljivim drvenim gredama i lepim parketnim podom. U muzej se ulazi iz bočne ulice. To je jedinstveno mesto gde se mogu čuti priče o poznatom kroasanu, gde posetioci mogu i da nauče kako sami da naprave kroasan od početka do kraja, a takođe mogu i da uživaju u ukusu već gotovih kroasana. Čak i ako ne volite da posećujete muzejske izložbe, i ako sebe ni na koji način ne smatrate muzejskom osobom, dovoljno je da volite slatkiše, i volećete i ovaj muzej. Poseta ovom muzeju je apsolutno zabavna jer osnovna ideja je da se posetioci zabave. Baš zato su svi pozvani da pomognu glavnom pekaru da pripremi poslasticu i to korišćenjem tradicionalnog konditorskog pribora (u šta spada i mač).

Naravno, najbolji deo muzejske ture je onaj kada na red dođe probanje pripremljenih kroasana. Na kraju ture se organizuje i igra, kada gosti treba da pogode težinu odabranog kroasana. Srećni dobitnik može poneti kroasan sa sobom.

Zaključak je logičan – u poznanjski muzej treba ići isključivo praznog stomaka!

03/04/2015 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments