Na današnji dan rođen Čarli Čaplin

16/04/2017 09:54

Na današnji dan rođen Čarli Čaplin

Na današnji dan, 16. aprila 1889. godine, rođen je Čarls Spenser Čaplin, prva zvezda sedme umetnosti, glumac, režiser, scenarista i producent.

Rođen je u Londonu, u ne previše uspešnoj umetničkoj porodici. Njegov otac je bio pevač i glumac, kao i majka, a razveli su se kada je Čarlsu bilo samo tri godine.

Slavu je stekao već sa sedam godina, kada je postao najslavnije dete-glumac u Engleskoj. Međutim, njegova majka je ubrzo doživela nervni slom, a otac mu je poginuo, što je njega i njegovog polubrata Sidnija Čaplin učinilo beskućnicima.

Tri godine je proveo u sirotištu i Londonskoj školi za siromašne. Kada je napustio školovanje, počeo je da radi kao glumac, berberin, prodavac, fabrički radnik, vratar, duvač stakla, a istovremeno je učio i ples, žongliranje i akrobatiku.

Sa 17 godina pridružio se muzičkoj grupi Freda Karnoa sa kojom je otputovao u Njujork 1910. godine. Tri godine kasnije zapao je filmskom producentu Meku Senetu koji ga je angažovao u svom studiju Kejston, gde je Čarls snimio 12 kratkometražnih filmova.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Čarlija čaplina!

Uskoro se sa bratom preselio u Holovud, a 1915. godine nastao je lik po kom je Čarli Čaplin ostao upamćen. Lik Skitnice, koji se prvi put pojavio u istoimenom filmu, odmah je osvojio srca publike.

Svojim umećem je u filmove i pantomimu uneo mnoge novine, što je izazvalo pozitivne reakcije kod publike, a ubrzo je počeo da režira i sopstvene filmove.

Više o životu, filmovima i karijeri prve filmske zvezde – Čarlija Čaplina pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

16/04/2017 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments