Šekspir digitalizovan

05/11/2014 10:40

Šekspir digitalizovan

Londonski “Glob teatar” odlučio je da postavi na internet više od 50 predstava urađenih po delima Vilijama Šekspira, pisca iz 16. veka.

Sa onlajn platforme Glob teatra mogu se preuzeti celovečernji filmovi u visokoj definiciji, prenosi AFP.

Neke od predstava koje se mogu preuzeti sa njihovog sajta su “Dvanaesta noć” u čuvenoj produkciji sa Markom Rejlensom i Stivenom Frejemom u glavnim ulogama, zatim istorijska drama “Henri IV”, gde je glavna uloga pripala nagrađivanom glumcu Rodžeru Alamu, kao i klasici “Ukroćena goropad”, “Romeo i Julija”, “Kako vam drago” i “Uzaludan ljubavni trud”.

Na sajtu globeplayer.tv mogu se iznajmiti filmovi po ceni od 3,99 funti, ili kupiti za 7,99 funti.

Umetnički direktor pozorišta “Glob teatar” izjavio je da se stalno traga za novim i smelim načinima predstavljanja Šekspirovog rada svetu i ljudima.

Na sajtu je dostupna i čitava serija produkcija na nekoliko stranih jezika, izvedenih u okviru dvogodišnjeg pozorišnog “Globe to Globe” festivala, kao i više od 100 intervjua sa Džudi Denč, Juanom Makgregorom, Ijanom Mekelenom, Džudom Louom, i mnogim drugim glumcima.

“Glob teatar” je pozorište koje se nalazi na južnoj obali Temze, a predstavlja verodostojnu rekonstrukciju Elizabetanskog pozorišta gde su mnoga Šekspirova dela prvi put izvedena, a produkcije se snimaju od 2009. godine.

Ovaj projekat je jedan od poslednjih noviteta u okviru trenda digitalizacije predstava, koji je 2006. godine započela Metropoliten opera iz Njujorka tako što je prikazivala predstave u bioskopima.

Izvor: 24 sata

05/11/2014 10:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments