Naučnik sa najviše nominacija za Nobelovu nagradu

07/05/2015 13:31

Naučnik sa najviše nominacija za Nobelovu nagradu

Teorijski fizičar iz Nemačke, Arnold Zomerfeld, za Nobelovu nagradu nominovan je 84 puta, ali je nikada nije dobio.

Svojim radom i zalaganjem utemeljio je put za razvijanje mnogih koncepata u fizici i obrazovao je svoje studente tako da budu pripremljeni za eru nove teorijske fizike. Bio je jedan od retkih naučnika koji su se bavili ovom temom i bio je veoma stručan u toj obalsti.

Iako ni jednom nije osvojio Nobelovu nagradu, bio je mentor velikom broju naučnika koji su je osvojili, pogotovo u oblasti fizike.

Zomerfeld je započeo teoretisanje na temu rengenskih zraka, a poznat je po uvođenju azimutalnog kvantnog broja.

Rođen je 5. decembra 1868. godine u Kenigzbergu (koji je tada pripadao Istočnoj Pruskoj). Matematiku i fiziku je učio na Univerzitetu “Alberina” u svom gradu, doktorsku disertaciju pripremao je pod mentorstvom Ferdinanda fon Lindemana – čuvenog matematičara, a doktorirao je sa 23. godine.

Posle doktorata, Zomerfeld se fokusirao na akademske nauke. Bio je asistent na Univerzitetu u Getingenu, a kao asistent Feliksu Klajnu uspeo je da završi disertaciju i postane privatdocent Getingena.

Redovan profesor fizike Univerziteta u Minhenu postao je 1906. godine kada ga je Vilhelm Rengen imenovao i za direktora Insituta za teorijsku fiziku.

Dok je radio u Minhenu, došao je u kontakt sa Ajnštajnovom specijalnom teorijom relativnosti, koja u to vremeni nije bila prihvaćena u potpunosti, ali je matematički doprinos Zomerfelda omogućio da ovu teriju prihvate i skeptici.

Zomerfeld je bio jedan od glavnih zastupnika kvantne mehanike.

Na čelu Nemačkog udruženja fizičara 1918. godine zamenio je Alberta Ajnštajna.

Nominovan je za Nobelovu nagradu iz oblasti fizike ukupno 84 puta, ali ni jednom je nije osvojio. Njegovi studenti Verner Hajzenberg, Volfgang Pauli, Piter Debi, Hans Bete, Linus Pauling, Isidor I. Rabi i Maks fon Laue uspeli su da osvoje Nobela.

Arnold Zomerfeld poginuo je u automobilskoj nesreći u Minhenu 25. aprila 1951. godine.

07/05/2015 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments