Neverovatna životna lekcija u učionici

25/11/2014 17:27

Neverovatna životna lekcija u učionici

Deca su često odraz svojih roditelja i predstavljaju odrasle u iskrenijem i manjem obliku. Jedan profesor je odlučio na izuzetno kreativan način da predstavi lekciju o svetu u kom žive.

Ovu lekciju je posmatrao Nejtan Pajl, a zatim je ispričao za “Bazfid” ono što je video.

On je rekao da je u jednoj srednjoj školi video profesora kako sprovodi prostu ali vrlo moćnu vežbu.

Svaki učenik je dobio parče papira koje je zatim izgužvao. Kantu za smeće su pomerili tako da bude odmah ispod table. Pravila igre bila su jednostavna – rekao je Nejtan.

Svako od učenika je predstavljao nekog iz svetske populacije. Sve što je bilo potrebno je da ubace svoj papirić u kantu za smeće, i to znači da su uspeli u životu. Ali, začkoljica je bila takva da nema ustajanja i pomeranja.

Kada je profesor završio sa davanjem instrukcija, učenici iz zadnjih klupa počeli su da viču “to nije fer”. Očigledno, njima je bilo mnogo teže da ubace svoju papirnu lopticu u kantu, a osim toga, drugovi i drugarice koji su sedeli ispred njih su bili mnogo povlašćeniji.

Uprkos tome, učenici su počeli da ubacuju papiriće u kantu. Rezultat je bio očekivan – učenici koji su sedeli bliže kanti ubacili su papirić u kantu svaki put, oni iza njih su imali lošiji rezultat, a oni u poslednjim klupama nisu ni imali nikakve šanse.

Nakon toga je došlo vreme da profesor da učenicima pouku.

On je rekao: “Što ste bili bliže kanti, to su vam bile veće šanse da ubacite papirić. Tako izgleda kada je neko povlašćen. Ali pravi problem je to što su se na to žalili samo učenici iz zadnjih redova. Ljudi koji se rode u bogatstvu i sa privilegijama manje primećuju nepravdu jer je ne vide. Sve što oni vide je tih dva metra koji ih dele od tog cilja. Posao koji vi imate kao učenici je da budete svesni toga da ste povlašćeni i da iskoristite obrazovanje koje vam se pruža, a u isto vreme da ne zaboravite da se borite za prava onih u zadnjim redovima”.

Tim rečima je profesor završio čas, a pouka đaka je tek počela.

Izvor: 24 sata

25/11/2014 17:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments