Rangiranje studijskih programa

10/04/2015 19:39

Rangiranje studijskih programa

U Srbiji će, po ugledu na druge države u Evropi, narednih godina biti uvedene rang liste studijskih programa.

Akcija rangiranja studijskih programa biće pokrenuta zbog tužbe koju je nevladina organizacija “Rejting centar Srbije” podnela protiv više od 200 fakulteta. Razlog za tužbu bila je tvrdnja ove organizacije da su fakulteti prekršili Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja time što nisu dostavili podatke koji su im oni tražili kako bi sačinili rang-listu fakulteta u Srbiji.

U organizaciji “Rejting centar Srbije” smatraju da je razlog za ne dostavljanje informacija koje su tražili strah od loše pozicije na listi koju prave.

Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, koji je Vlada Srbije nedavno usvojila, podrazumeva i rangiranje studijskih programa, koje bi trebalo da počne u januaru 2017. godine i koje se mora završiti u naredne tri godine.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete, dr Milovana Šuvarkova, rang-lista studijskih programa bi trebalo da olakša budućim brucošima uspis željenog fakulteta.

– Dakle, predviđeno je rangiranje ne fakulteta, već studijskih programa. Taj posao će raditi Ministarstvo u saradnji s Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje, nekim studentskim predstavnicima, odnosno KONUS-om i to će svakako raditi eksperti. Najvažnije je obezbediti podatke, a tu smo najslabiji. Mi imamo mali broj fakulteta koji prate gde odlaze njihovi studenti, posebno imajući u vidu odliv mozgova. Jako je teško prikupiti validne podatke o tome koliko je koji studentski program dobar u smislu zapošljivosti nakon diplomiranja, što je jedan od bitnih aspekata rangiranja – rekao je dr Šuvakov.

Ministarstvo prosvete će ovaj posao započeti sa onim programima kod kojih je najlakše doći do potrebnih podataka, anketiranjem studenata i putem podataka sa tržišta rada. Prvo će se skupljati podaci o zanimanjima kod kojih je država jedini poslodavac, kao što je učiteljska profesija.

Dr Šuvarkov je naglasio da će rang-lista koju će Ministarstvo sastaviti ličiti na one koje postoje u drugim evropskih državama, a koje mogu da se pronađu na sajtu multirank.eu. Na ovom sajtu se već sad nalaze neki fakulteti iz Beograda i Novog Sada.

– Ovde se takođe rangiraju studijski programi, a ne fakulteti ili univerziteti, a njihova metodologija je usklađena s onim što studente zanima. Za razliku od Šangajske liste, koja meri samo naučni izlaz s univerziteta, ova lista meri različite stvari koje se tiču samo studiranja iz ugla studenata, poput procenta studenata koji završavaju studije u roku. I to je najsličnije onome što ćemo da imamo jednog dana – kaže Šuvakov.

“Rejting centar Srbije” od 2011. godine bez uspeha pokušava da rangira fakultete u Srbiji. Međutim, prvu ovakvu listu fakulteta je 2012. godine objavila NVO iSerbia.rs. Na ovom sajtu je rangirano najboljih 65 od 146 privatnih i državnih fakulteta, a na prvom mestu na ovoj listi nalazi se Fakultet organizacionih nauka sa Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Politika

10/04/2015 19:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments