Evropski model studiranja u Srbiji od 2016.godine

21/01/2015 12:02

Evropski model studiranja u Srbiji od 2016.godine

Najavljeno uvoženje part time studiranja, rešilo bi problem studenata koji moraju da rade kako bi platiti svoje školovanje. Prema navodima iz Ministarstva prosvete, promena zakona o visokom obrazovanju uključiće i uvođenje part time studiranja, što bi omogućilo studentima da rade i školuju se istovremeno.

Ovakav način studiranja predstavlja usporeno studiranje gde bi svaki zaposleni student mogao da prijavi onoliko ispita koliko proceni da može da položi u jednoj godini i da nema obavezu da položi sve ispite, odnosno da skupi svih 60 ESPB bodova kako bi upisao narednu godinu. Takođe, uvođenje part time studiranja podrazumeva i fleksibilniji raspored predavanja i vežbi za studente koji rade.

Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu i saradnik Ministarstva prosvete, objašnjava da još uvek nije definisan status part time studenata i da akcioni planovi za sprovođenje Strategije obrazovanja uključuju i e-učenje, odnosno slušanje nastave i polaganje ispita preko interneta, što će biti uvedeno narednih godina.

Visoke cene školarina, koje u proseku iznose oko 1.000 evra, razlog su zbog kojeg svaki peti student mora da nađe honorarni posao, pogotovo oni studenti koji žive kao podstanari i koje roditelji ne mogu u potpunosti ili uopšte da izdržavaju tokom studija.

– Tendecija je svuda u svetu da se deo nastave prebaci na elektronske medije. Takvo pohađanje nastave drastično smanjuje troškove i pogoduje studentima koji ne žive blizu fakulteta – ističe profesor Popović.

21/01/2015 12:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments