Zanimljive strane Rima

27/04/2018 15:23

Zanimljive strane Rima

Kako se Koloseum zvao ranije, da li su postojali prvi Rimljani i zašto su Španske stepenice u Rimu?

Otkrijte u nastavku teksta ove zanimljive činjenice o jednom od najstarijih gradova na svetu, Rimu.

Ko su prvi Rimljani

Ako se pretpostavlja da su osnivači Rima bila mitska braća Romul i Rem, 753. godine pre nove ere, onda pravi Rimljani nisu bili Rimljani. Naime, postoji verovanje da su braća vodila poreklo iz Alba Longe, susednog grada antičkog Rima. Prema drugom verovanju preci Rimljana bili su Trojanci, vođeni jednim od preživelih Trojanaca, nakon pada grada.

Španske stepenice ustvari nisu španske

Španske stepenice, predstavljaju jedan od najpoznatijih spomenika centra grada, ali nosi pogrešan naziv. Stepenice su nastale nakon donacije francuskog diplomate, dok su njihove arhitekte bile dvojica Italijana, Frančesko Sanktis i Alesandro Speki. Italija u to doba nije bila ujedinjena država, sve do 1861. godine. Spomenik je dobio naziv samo zato što se u dnu stepenica, tokom izgradnje, nalazila ambasada Španije.

Grad na sedam brežuljaka

Na istočnoj obali reke Tibar, nalaze se čuvenih sedam brežuljaka Rima. U pitanju su, alfabetskim redosledom: Aventin, Kapitol, Celij, Eskvilin, Palatin, Kvirinal i Viminal. Moderni Rim se tokom vekovnog rasta, proširio na mnogo više od ovih, prvobitnih sedam uzvišenja. Breg koji dostiže visinu od 139 metara, i najviši je od svih u gradu, Monte Mario, nalazi se severno od Vatikana, ali i dalje ne nalazi svoje mesto u priznatoj sedmorci.

Koloseum se zvao Flavijev amfiteatar

Arena je izgrađena između 72. i 80. godine nove ere, i bila je poznata pod imenom Flavijev amfiteatar – po dinastiji Flavijevaca. Tek oko 1.000 godine nove ere, pojavio se naziv Koloseum, koji se odnosio na kolosalnu statuu imperatora Nera.

27/04/2018 15:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments