Kuća Darta Vejdera na prodaju?

04/06/2021 19:13

Kuća Darta Vejdera na prodaju?

Američka franšiza Ratovi zvezda je epska naučna fantastika koju je stvorio Džordž Lukas. A planetarno je postala fenomen pop kulture još sa  istoimenim filmom iz 1977. godine. Prošle godine ukupna vrednost franšize procenjena je na 70 milijardi dolara, što je čini petom na listi najuspešnijih medijskih franšiza svih vremena.

Zanimljivosti

Luk Skajvoker je trebalo da bude žensko – davne 1975. godine, Džordž Lukas je radeći na scenariju konstatno nailazio na pobleme i jedan od njih je bio i nedostatak ženskih likova. Najpre je Lukas preimenovao glavnog junaka u osamnaestogodišnju devojku, ali se kasnije vratio  prvobitnoj ideji i zadržao ga kao glavnog muškog lika.

Joda kao majmun – najpre je Joda trebalo da bude majmun i to sa zelenom maskom i štapom. Ideja je odbačena nakon što je jedan poznavalaca majmuna rekao da bi ta životinja stalno skidala masku što bi remetilo snimanje.

Uvodni tekst – plutajući uvodni tekst je među najvećim dostignućima što se specijalnih efekata tiče u filmu. Snimljen je “pažljivim stavljanjem žutih slova širine 2 metra duž crne papirnate podloge dugačke skoro 2 metra, sa kamerom koja polako prelazi preko njih”, navode poznavaoci filma. Ceo taj posao trajao je 3 sata.

Četiri muškarca za jednog Dart Vejdera – telo Vejdera tumačio je bodi bilder Dejvid Provs, dvojnik za scene akcije bio je mačevalac Bob Anderson, glas mu je davao Džejms Erl Džouns, a lice Sebastijan Šo.

A u međuvremenu ljubitelji franšize dočekali su novu vest – prodaje se kuća Darta Vejdera u Teksasu. Kuća ima 650 metara kvadratnih i nalazi se u četvrti Vest Juniversiti Plejs u Hjustonu. Objekat se prodaje po početnoj ceni od 4.300.000 dolara. Međutim ovo nije zapravo kuća Vejdera, ona samo naziv dobila zbog sličnosti spoljašnjosti sa kacigom negativca iz Ratova zvezda. Kuća je sagrađena 1992. godine i ima četiri spavaće sobe, pet kupatila… A ogromni prozori narušavaju imidž negativca, pa u osnovi i nije tamna kao lik po kojoj nosi ime.

 

04/06/2021 19:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments