Na današnji dan rođena je Neli Blaj

05/05/2017 15:33

Na današnji dan rođena je Neli Blaj

Na današnji dan, pre 151 godinu, rođena je američka novinarka Elizabet Kokran Siman, poznatija pod pseudonimom Neli Blaj.

Osim što je bila novinarka, bila je i pisac, industrijalac, pronalazač i humanitarni radnik.neli-blaj-put-oko-sveta

Postala je poznata nakon, u to vreme, rekordnog puta oko sveta, za “samo” 72 dana. Inspirisana radnjom romana “Put oko sveta za 80 dana”, Neli Blaj krenula je na put oko sveta, sa ciljem da proveri ideju maštovitog pisca.

Neli Blaj je na put krenula 17 godina nakon što je objavljen roman “Put oko sveta za 80 dana” i uspela je da obori rekord književnog lika koji je izmislio Žil Vern. U svoje putovanje oko sveta, Neli Blaj je uključila i posetu Žilu Vernu.

Pored nesvakidašnje avanture u koju se upustila i koja ju je proslavila, Neli Blaj ostala je upamćena i po drugim nesvakidađnjim poduhvatima. Kako bi istražila kako funkcioniše institucija za mentalno obolele, glumila je da je i sama psihički bolesna kako bi se našla unutar jedne takve institucije.

Ova hrabra i odvažna novinarka bila je pionir u svom poslu, a pokrenula je i novu vrstu novinarstva – istraživačko novinarstvo.

05/05/2017 15:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments