Na današnji dan rođen Tomas Edison

11/02/2017 09:23

Na današnji dan rođen Tomas Edison

Na današnji dan, 11. februara 1847. godine, rođen je američki fizičar i pronalazač Tomas Edison, čiji je uticaj na život u 20. veku veoma značajan.

Rođen je u Majlanu u Ohaju, kao najmlađi od sedmoro dece Semjuela i Nensi Edison. Od malena patio je od različitih bolesti, a od upale uveta ostao mu je oštećen sluh. Zbog njegove hiperaktivnosti učitelji su smatrali da je zaostao, pa mu je bilo zabranjeno da nastavi školovanje, pa je njegova majka preuzela brigu o njegovom obrazovanju.

Već sa 12 godina Tomas je pokazao, ne samo interesovanje, nego i znanje iz mnogih oblasti, pa je želeo da svoje znanje primeni u praksi. Uspeo je da uštedi pare prodavajući novine i hranu putnicima na železničkoj stanici, pa je otvorio svoju štampariju gde je štampao “Grand Trunk Herald” novine koje je sam pisao.

Jedan od napuštenih vagona preuredio je u laboratoriju, gde je sprovodio eksperimente. Nakon nezgode – kada je izgoreo ceo vagon, nije mu više bilo dozvoljeno tu da prodaje novine, pa je morao da se snalazi.

Pročitajte najzanimljivije citate Tomasa Edisona!

Međutim, nakon što je spasio malog dečaka od sigurne smrti, kada je mogao da ga udari voz, otac tog deteta zaposlio je Tomasa, kada je on počeo da radi kao telegrafski operater.

Više o životu, eksperimentima i brojnim izumima Tomasa Edisona pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

11/02/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments