Istraživački robot lansiran na Crvenu planetu

08/05/2018 15:54

Istraživački robot lansiran na Crvenu planetu

Prvi istraživački robot lansiran je na Mars. Vazduhoplovna baza Vandenberg u Kaliforniji lansirala je robota kako bi se došlo do saznanja od čega se sastoji Crvena planeta.

Prvi robot će proučavati unutrašnjost Crvene planete instrumentima koji beleže seizmičke aktivnosti. Ovakve aktivnosti, osim na Zemlji nigde drugde nisu merene.

U pitanju je prva interplanetarna misija, koja je svoje putovanje započela na američkoj Zapadnoj obali. NASA je lansirala raketu Atlas 5, koja će preći 485 miliona kilometara za više od pola godine.

Atlas 5 u svemir nosi sondu “”Mars InSight”, koja bi trebalo da nam pokaže koliko se unutrašnjost Crvene planete razlikuje od Zemlje odnosno koliko je njen sastav sličan Zemljinom.

Robot “InSight” sadrži opremu koja će omogućiti uzimanje uzoraka sa dubine od pet metara. Na ovaj način, moglo bi se doći do ključnih saznanja o zemljotresima koji potresaju ovu planetu, tako što će prvi put u njenu dubinu biti postavljen sezinometar.

Spuštanje Atlasa 5 na Mars predviđeno je za 26. decembar, a ako sve protekne onako kako je planiramo, robot bi trebalo padobranom da se spusti na ravni deo Marsa. Na tom, ekvatorijalnom delu, ne bi trebalo da bude stena, koje bi u potpunosti onemogućile sletanje i prizmljenje na tri noge.

 

08/05/2018 15:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments