Na današnji dan preminuo Čarls Bukovski

09/03/2017 09:07

Na današnji dan preminuo Čarls Bukovski

Na današnji dan, 9. marta 1994. godine, preminuo je američki pesnik, pripovedač i romanopisac, poznat po svom eksplicitnom književnom izrazu, Čarls Bukovski.

Pravo ime Čarlsa Bukovskog bilo je Hajnrih Karl Henri Čarls Bukovski Mlađi, a rođen je u Andernahu u Nemačkoj. Njegov otac, Henri Bukovski, bio je američki vojnik, a majka Katarina Fet – Nemica.

Najveći deo svog života Čarls je proveo živeći u Los Anđelesu, gde se, iz Nemačke gde je rođen, sa porodicom preselio 1922. godine.

Imao je teško detinjstvo odrastajući u siromaštvu u vreme ekonomske depresije u Americi između dva rata. Njegov otac je često ostajao bez posla, zbog čega je bio nezadovoljan i izfrustriran.

Nakon završene srednje škole Čarls je upisao gradski koledž u Los Anđelesu, a kako je već tada bio zainteresovan za književnost, pohađao je i kurseve novinarstva i književnosti sa ciljem da postane pisac.

Koledž ali i svoju kuću napustio je 1941. godine kada se posvađao sa ocem koji nije podržavao njegov talenat za pisanje. S obzirom da je rat počeo, a Čarls nije želeo da se priključi američkoj vojsci, u ratnim godinama živeo je kao beskućnik i skitnica. Putovao je Amerikom i zarađivao novac obavljajući razne poslove.

Sa ciljem da se izdržava od svog pisanja Bukovski se seli u Njujork, ali ipak ostaje nezapažen. Nakon ovog neuspeha vraća se u Los Anđeles.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Čarlsa Bukovskog!

U narednim godinama Bukovski je radio različite poslove, a najviše vremena radio je u pošti. Osim finansijskih problema, suočio se i sa zdravstvenim problemima izazvanim alkoholizmom. Gotovo u potpunosti je prestao da piše – sve dok nije upoznao Barbaru Frej – bogatu blasnicu časopisa “Arlekin” kojom se oženio.

Dok je bio u braku sa Barbarom radio je za časopis “Arlekin”, gde je objavio i nekoliko svojim pesama. Međutim, nakon razvoda posle samo dve godine braka, Bukovski se ponovo zaposlio kao poštanski službenik.

O svom iskustvu stečenom na poslu u pošti pisao je u svom prvom romanu “Post Office”. U narednim godinama njegova karijera pisca konačno kreće uzlaznim tokom. Šezdesetih godina 20. veka ponovo počinje da objavljuje svoje pesme, a prvi intervju dao je za književni časopis “Chicago Literary Times”.

U tom periodu upoznaje i Frensis Smit sa kojom će provesti nekoliko godina i sa kojom je dobio ćerku Marinu.

Usledila je i prva zbirka priča, kao i nove zbirke pesama. U časopisima “Open City” i “Los Angeles Free Press” pisao je svoju kolumnu. Tek 1970. godine daje otkaz u pošti, kada je od vlasnika izdavačke kuće “Black Sparrow Press” Džona Martina dobio stipendiju kako bi se posvetio samo pisanju.

Neka od svojih najpoznatijih dela piše tokom 70-tih godina, a široj javnost je postao poznat nakon prikazivanja dokumentarnog dilma “Bukovski” u režiji Tejlora Hačforda.

Kada je upoznao Lindu Li Bejli, ženu mlađu 25 godina od njega, oženio ju je i započeo mirniji život. Družio se sa poznatim ljudima, kao što je glumac Šon Pen, napisao scenario za film “Barfly” koji je snimljen 1987. godine, a poslednja objavljena zbirka pesama za njegovog života bila je “The Last Night of the Earth Poems” iz 1992. godine.

Preminuo je 9. marta 1994. godine od posledica leukemije, a sahranjen je u memorijalnom parku blizu njegove kuće u San Pedru.

Među najpopularnijim delima Čarlsa Bukovskog izdvajaju se: romani – “Holivud”, “Bludni sin”, “Žene”, “Zabeleške starog pokvarenjaka”, “Šekspir ovo nikad nije radio”, kao i zbirke kratke proze – “Đavo je bio vruć”, “Priče o obličnom ludilu” (po kojoj je snimljen i film), “Fotografije iz pakla”…

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

09/03/2017 09:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments