Most – bazen između dve zgrade

14/06/2021 15:10

Most – bazen između dve zgrade

Bazeni na krovovima stambenih zgrada nisu novost i šta više česta su pojava i u savremenoj arhitekturi. Međutim, bazen koji povezuje dve zgrade je nešto nesvakidašnje. I upravo takav jedan izgrađen je u Londonu.

Bazen u “vazduhu” sa transparentnim dnom nalazi se na visini od 35 metara i svojevrstan je most između dve stambene kule. Dužine je 25 metara, a izrađen je od akrilnih ploča pa je zato i providan. Projektovao ga je arhitektonski studio HAL sa idejom da se korisnicima i posmatračima pruži “dramatičan” osećaj.  Ovo je, tvrde autori, prvi bazen tog tipa u svetu.

Plivački most obezbeđuje i pogled na grad, ali iz drugačije perspektive i upravo je to ono što je arhitektama bilo na umu kada su ga projektovali. “Sky pool” je između desetih spratova dva stambena bloka, a koji su u blizini američke ambasade u Battersiju. Sami blokovi su deo imanja Embassy Gardens. Stanovnici zgrade Embassy Gardens mogu da uz bazen koriste i spa centar, teretanu, privatni bioskop, zatvoreni bazen i co-working prostore. Za sve te sadržaje mesečno plaćaju naknadu.

možda vas zanima i : Pametna zelena ostrva Evrope

Prema prvobitnom planu, za ovaj nesvakidašnji bazen, trebalo je da se iskoristi kombinacija stakla i čelika. Međutim, to nije bila dobra ideja, jer bi, kako kažu stručnjaci, takva konstrukcija bila sa previše čvrstih elemenata. Zatim su planirali da izgrade bazen koji bi delimično bio proziran, a delom čvrst. I od toga se odustalo. Te je prevagnula ideja da ceo bude providan, kako bi se stekao utisak da bazen lebdi.  kada su finiširali ideju, napravljene su akrilne ploče i to iste kao one što se koriste za velike akvarijume.

Foto: Simon Kennedy

Prema podacima, donja ploča je debljine 360 milimetara, dok su zidovi debeli 180 milimetara. Prednost ovog materijala je i pregov indeks prelamanja koji je vrlo sličan vodi, pa se na taj način stvaraju mala izobličenja svetlosti kroz materijal. A najveća prednost je što to svojstvo konstrukciju čini nevidljivijom.

Jednako važan podatak je da bazen može da izdrži udare vetra i kretanje zgrada, ali i podrži teret vode. Ovaj bazen prate čelične kade, stepenice, oprema za čišćenje, tretman vode, osvetljenje… koji su izgrađeni sa obe strane bazena, a u okviru svake zgrade. Takođe, te kade su “oslonjene na ležajeve mostova koji omogućavaju pomicanje konstrukcije u svim smerovima dok se dve zgrade pomeraju”, opisano je u pratećem materijalu Sky pool-a. Kako se navodi, dve čelične šipke prečnika 38 milimetara “idu” ispod bazena i spajaju kade kako bi smanjile opterećenje na akrilnu konstrukciju.

Ovo nesvakidašnje arhitektonsko čudo izazvalo je i nezadovoljstvo. Taj bazen, koji je projektovan za “jedinstveni osećaj“, mogu samo povlašćeni da koriste. Isti nije dostupan stanovnicima “siromašnijih” zgrada kao ni drugi sadržaji koji ga prate, a uz to nemaju ni mogućnost doplate za njihovo korišćenje.

 

14/06/2021 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments