Na današnji dan rođen Džimi Hendriks

27/11/2016 09:23

Na današnji dan rođen Džimi Hendriks

Na današnji dan, 27. novembra 1942. godine, rođen je jedan od najznačajnijih gitarista i muzičara 20. veka Džimi Hendriks.

Najveći uticaj na njegovu ljubav prema muzici imao je njegov otac, koji je svojim bluz i džez pločama stvorio prve Džimijeve uzore, među kojima su Muddy Waters, B.B. King, Robert Džonson…

Prvu gitaru Džimi je kupio za pet dolara, da bi kasnije od oca dobio svoju prvu električnu giraru, koja je bila namenjena dešnjacima, a kako je on bio levoruk – morao je da je prilagodi svom sviranju – tako što je premestio žice.

Svoju muzičku karijeru počinje kao pratnja poznatim muzičarima u to vreme – Sem Kuki, Ike i Tina Tarner, B. B. King, Vilson Piketa…

Tek je nakon velikog broja napornih turneja započeo sopstvenu karijeru, tako što je u Njujorku upoznao svog budućeg menadžera – Čeza Čendlera.

Ubrzo je sa svojim bendom imao prvi nastup, a njegov prvi singl “Hey Joe” je snimljen 1966. godine i zauzeo je šesto mesto na britanskim top listama. Sledeća pesma “Purple Haze”, ostala je kao najpoznatija njegova pesma, došla je do trećeg mesta na top listama.

Na preporuku Pola Mekartnija otišao je da svira na dobrotvornom koncertu “Monterey Pop Festival” nakon čega je pridobio i američku publiku.

Međutim, najznačajniji njegov nastup bio je na legendarnom Vudstoku, gde je svirao pred 400.000 ljudi zajedno sa muzičkim velikanima kao što su Dženis Džoplin (koja mu je bila najbolja prijateljica), Džo Koker…

Preminuo je iznenada 18. septembra 1970. godine u svojoj 27 godini života, a kao razlog smrti navode se različite priče – od prekomerne doze narkotika, preko priče da ga je ubio menadžer zbog njegovog životnog osiguranja.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

27/11/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments