Na današnji dan rođen Josif Pančić

17/04/2023 11:42

Na današnji dan rođen Josif Pančić

Na današnji dan, 17. aprila 1814. godine, rođen je lekar i botaničar, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije, naučnik svetskog glasa, Josif Pančić.

Rođen je u Bribiru u Hrvatskoj. Osnovno obrazovanje stekao u Gospiću, a Gimnaziju završio u Rijeci, da bi školovanje nastavio u Zagrebu.

Nakon visoke škole, upisao je studije medicine u Pešti, gde je doktorirao 1842. godine. Počeo je da radi kao privatni lekar u Budimu, da bi se ubrzo preselio u Banat.

Pored svog posla kao lekar, bavio se prikupljanjem biljaka i proučavanjem flore u svim krajevima gde je živeo ili koje je obilazio. U istraživanjima stigao je i do Beča, gde je upoznao Franju Miklošića i Vuka Karadžića.

Kada se doselio u užički kraj, u okolini Jagodine vladao je trbušni tifus, pa je Pančić prihvatio posao lekara i za pola godine uspešno suzbio širenje ove bolesti.

Kako nikada nije napuštao svoj hobi, uskoro je bio veoma dobro upoznat sa biljnim svetom Jagodine. Kada je obilazio planinu Taru, 1. avgusta 1877. godine, primetio je do tada nepoznat četinar, koji je po njemu i dobio ime – Pančićeva omorika.

Više o životu i naučnom zalaganju Josifa Pančića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

17/04/2023 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments