Da li je bela čokolada – uopšte čokolada?

29/04/2015 16:53

Da li je bela čokolada – uopšte čokolada?

Na osnovu međunarodnih standarda za hranu može se utvrditi da li je bela čokolada zaista čokolada ili se samo tako naziva.

Postoji više vrsta čokolada koje se razlikuju po procentu kakaa koji sadrže. Tako postoje, na primer crna i mlečna čokolada, koje se razlikuju upravo po količini kakaa koji se nalazi u njima, što se odražava i na boju, pa je tako mlečna čokolada za nekoliko nijansi svetlija od crne čokolade. A šta je sa belom čokoladom?

cokolada

Postoji više vrsta čokolada

Da bi bila bela, bela čokolada ne može sadržati kakao. Ali kako je onda to vrsta čokolade, ako ne poseduje kakao u sebi?

Bela čokolada bi trebalo da u sebi sadrži kakao maslac, koji joj daje boju a i čini je pripadnikom grupe čokoladnih slatkiša. Međutim, umesto kakao maslaca, često se za belu čokoladu koriste neka druga biljna ulja. Zahvaljujući Agenciji za hranu i lekove u Americi je uveden standard 2004. godine, prema kojem bela čokolada mora da sadrži minimum 20 odsto kako maslaca da bi uopšte mogla da bude nazivana čokoladom.

Ali kako da buddete sigurni da jedete belu čokoladu a ne nešto drugo, što samo liči na nju?

Boja bele čokolade koja sadrži kvalitetne sastojke, kao što je i kakao maslac, nije čisto bela, nego je boje slonovače. Ali ni boja ne mora biti garancija da je u pitanju prava bela čokolada. Mnogi proizvođači koji za pripremu bele čokolade koriste biljno ulje, a ne kako maslac, koriste i veštačke boje kako bi postigli upravo tu određenu nijansu i na taj način zavarali kupce.

Agencija za hranu i lekove propisala je da bela čokolada, pored minimum 20 odsto kako maslaca, mora da sadrži i najmanje 14 odsto mleka u prahu, 3,5 odsto mlečne masti i ne više od 55 odsto šećera i drugih zaslađivača. S obzirom na to da kakao maslac nema baš lep ukus, dozvoljeno je dodavanje veštačkih aroma.cokolada-vrste

Standard koji je donela američka Agencija za hranu i lekove, a koji se odnosi na belu čokoladu, usvojila je i Evropska unija.

Bez obzira na to kakvi su standardi donešeni, većina ljudi i dalje ne misli da je bela čokolada “prava” čokolada. U mnogim delovima sveta čokolada mora da sadrži čokoladnu tečnost koja je proizvedena fermentacijom, a kasnije osučena i pečena. Taj isti proces, prema nekim standardima, mora proći i kakao prah. Upravo zbog toga što bela čokolada ne sadrži ništa od ovoga, mnogi je i ne smatraju čokoladom.

Izvor: Nacionalna geografija

29/04/2015 16:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments