Sazvežđe Orion (Veliki lovac)

14/07/2022 14:01

Sazvežđe Orion (Veliki lovac)

Čak ga i Homer pominje u Ilijadi, jedno je od najstarijih poznatih. Ovom sazvežđu se ljudske oči moraju diviti. Raskošan, sjajnih zvezda, lovac je dobro uočljiv na nebu na našim prostorima i to najjasnije od avgusta do aprila. Orion nam je dobro poznat jer je u našoj tradiciji dugo „zvezda vodilja“, znan orijentir.

Sazvežđe možete uočiti na takozvanom „nebeskom ekvatoru“ zbog čega je vidljivo sa cele Zemlje. Zbog karakterističnog oblika i položaja ovo sazvežđe je davno poznat i siguran orijentir. Na severnoj hemisferi on krasi zimsko nebo.

Kako bi bolje razumeli i čitali ovo zvezdano sazvežđe moramo početi od helenističke mitologije i njihovog pitomog i lepog prikaza sazvežđa. Oni su Orion videli kao snažnog lovca koji u jednoj, uzdignutoj ruci drži veliku batinu, a u drugoj- štit. Potom su detaljno opisali telo lovca i zvezde koje ga krase- ovo je mnogo lakši i zanimljiviji način da doživimo ovo prelepo sazvežđe. Najsjajniji je trup lovca, markiran sa četiri sjajne zvezde, i on se sastoji od pojasa koji preve tri sjajne zvezde u istoj liniji  i zvezde Sirijus koji se nalazi istočno ispod njega i čini mač u pojasu. Tri sjjne zvezde u pjasu se često nazivaju „tri kralja“ po ličnostima iz Biblije, u našoj običajnoj astrologiji poznati su kao kosci- jer kosači kose u istoj liniji baš kao i ove zvezde. 

Mintaka – zapravo znači pojas na arapskom i čini zapadni deo pojasa, ona je d Oriona.

Alnilam ili biserna niska u prevodu sa arapskog je srednji niz pojasa, ona je e Oriona. Ogromna je zvezda sjajnija čak 40 000 puta od Sunca a spada u plave zvezde.

Alnitak, arapski kaiš, je z Oriona, u blizini nje možete videti maglinu zvanu Konjska glava. Maglina je mesto gde se često rađaju zvezde. Kad smo već kod maglina – spektakularna Orionova maglina se nalazi na vrhu mača- kod zvezde Hatsja koja je l Oriona.

U ramenu uzdignute ruke nalazi se zvezda a Oriona, džinovska zvezda sa ličnim imenom: Betelgez- ovo je promenljiva zvezda- nepravilna i pulsirajuća. Njen prečnik je veći od Sunčevog čak 1000 puta.  Sklona je promeni sjaja koja je zabeležena još 1836. godine. Spada u supergigante zvezda, njen maksimum je da svetli kao 14 000 sunca!

Drugo rame ( ruke sa štitom) čuva zvezdu Belatriks, g Oriona. Zvezda je ime dobila u srednjem veku- veruje se da su žene rođene pod ovom zvezdom rođene srećne i da vole da pričaju, zovu je zvezdom „Ratnicom“.

Beti, b Oriona ili Rigel- kako su je stari arapi nazvali a znači „gigantova noga“  čini levo stopalo lovca. Ogromna zvezda plavo- belog sjaja, sjajnija od Sunca 57 000 puta!

Saif ili k Oriona je manje uočljiva plava zvezda, čini desno stopalo.

Meisa čini Orionovu glavu a Eta Orontis je n Oriona.

14/07/2022 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments