Prvi 3D most krasiće Amsterdam

04/05/2018 13:53

Prvi 3D most krasiće Amsterdam

Čelični pešački most izrađen je uz pomoć 3D štampača. Naime, dizajner Joris Larman uspeo je da osmisli, a u saradnji sa projektantskom firmom Heijmans i kompanijom MX3D, i da ostvari, ideju sasvim drugačijeg mosta koji predstavlja potpuno novu dimenziju u izgranji mostova. 

Holandska kompanija MX3D godinama radi na razvoju tehnologija za 3D ispis metalnih struktura. Kako bi izgradili ovaj jedinstveni most, koristili su četiri MX3D robota, koji se sastoje od ručica za zavarivanje. One funkcionišu tako što postavljaju grudvice istopljenog metala, pa zatim dodaju još jednu na vrh, nakon čega se one stvrdnjavaju, a proces ponovo nastavlja, dok se ne stvori potpun metalni kostur.

Tačke zavarivanja moguće je kontrolisati, kao i samu orijentaciju konstrukcije, čak i kada se međusobno prepliću.

Most dužine 12,5 metara i širine 6,3 metra, krasiće grad Amsterdam. Za izgradnju mosta bilo je potrebno šest meseci, 4.500 kilograma nerđajućeg čelika i 1.100 kilometara žice.

Nakon ovog projekta planiraju se i budući slični projekti, kao i komercijalizacija 3D štampe i u drugim industrijama.

Pored grada Amsterdama koji je finansirao izradu mosta, u ostvarenju projeka učestvovali su i stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu i britanska inženjerska kompanija Arup.

 

04/05/2018 13:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments