Izgubljeni gradovi

11/01/2021 16:34

Izgubljeni gradovi

Nastavljmo putovanje kroz vreme u ostacima istorije koje su sačuvale zidine napuštenih civilizacija. Ovakvih mesta, verovali ili ne, nema malo na zemlji, a dovoljno su fascinantna da su vredna naše posete.

Kartagina

Grad je u svoje vreme bio Mediteranska velesila. Osnovali su ga feničanski kolonisti u današnjem Tunisu. Preživeo je mnoge ratove i napade, kao i svaka luka bio je česta meta osvajača ali „glave“ su mu došli tek rimljani 146. godine pre nove ere.

Prema istorijskim podacima, rimljani su grad uništili do temelja, činili su užasna zlodela stanovništvu i pustošili temeljno od kuće do kuće. Ona su ga ti isti rimljani, učinivši ga delom svog carstva opet podigli i vratili mu stari sjaj i silu. Takav je grad bio do Muslimanskog osvajanja ove regije 698. godine. Od tada grad je opet napušten i od njega su ostale samo veoma dobro očuvane ruševine da sećaju na silu i moć koje je dva puta uzdigla ovo mesto na „biser mediterana“.

Skara Bre

Ovo je jedno od najbolje očuvanih naselja iz kamenog doba u Evropi. Nalazi se na glavnom ostrvu Škotske, Orkneju.Otkrila ga je velika oluja 1850. godine, do tada je vekovima ležao netaknut i skriven ispod zemlje bez ikakve naznake postojanja.

Skara Brae je bio naseljen između 3 180 do 2 500 godine pre nove ere. Napušten je veruje se, zbog promene klime- postalo je hladnije i vlažnije, borba za opstanak ovde je postala teška za narod. 

Ruševine su prilično očuvane, kako su odmah po napuštanju bile napunjene peskom. Zanimljivo je da na ostrvu nije bilo stabala pa je sav nameštaj pravljen od drveta, što ga je očuvalo i do sad.

Memfis

Legendarni grad Menesa, kralja ujedinitelja Gornjeg i Donjeg Egipta. Osnovan je oko 3100 godina pre nove ere. U početku mesto je bio strateška pozicija kako bi kralj mogao da kontroliše važne trgovačke luke, vodu i zemlju između Gornjeg i Donjeg Egipta. Kasnije, do treće dinastije, grad se proširio i postao poprilično velik.

Grad je izdržao mnoga osvajanja – Nubijaca, Aleksandra Velikog, Persijanaca, Asirijaca. Čak je i zanemaren kao religijski centar tokom uspona hrišćanstva pa je preživeo sve do muslimankih osvajanja Egipta 640. godine. Poznate i očuvane ruševine u Memfisu su veliki hram Ptah, kraljevska palata i ogroman kip Ramzesa II i piramida Saqara.

11/01/2021 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments