Naučnici prave trezor semenja za slučaj propasti sveta

14/10/2014 12:56

Naučnici prave trezor semenja za slučaj propasti sveta

U pokušaju da se osigura bezbednost ishrane celog sveta, 10.000 novih sorti useva iz celog sveta dodaće se u trezor “za slučaj propasti sveta” na Arktiku.

Trezor se nalazi na istočnoj obali ostrva Svalbard u Norveškoj, a predstavlja mesto gde se već nalazi 825.000 vrsta semenja, rezultat 13.000 godina poljoprivrednog obrađivanja zemljišta.

Trezor predstavlja rezervu mreži banki semenja širom sveta, u kojima se nalazi seme biljaka koje mogu biti ugrožene ratom, nesrećama ili prirodnim katastrofama.

Zaštita raznovrsnosti useva je osnova u osiguranju zaliha hrane za slučaj promene klime, izjavio je Globalni Fond za Raznovrsnost Useva, koji je odgovoran za trezor.

Izgled trezora na Arktiku

Izgled trezora na Arktiku

Serija dostava semenja na Svarbald ovog meseca pomoći će da se to ostvari.

Četiri pošiljke iz najvećih banaka biljnih gena koje se nalaze u Bugarskoj, Kolumbiji, Indiji i Tajvanu stižu na Svalbard, a sadrže sorte useva iz više od 100 država.

Pošiljke sadrže razne vrste pšenice, ječma, kukuruza, sirka, prosa, leblebije, kikirikija i patlidžana iz Azije i Afrike.

Osim toga, i seme brojnog domorodačkog afričkog povrća poput amaranta i jute biće dostavljeno u trezor.

Očuvanjem različitih vrsta biljaka moći ćemo da se borimo sa promenom klime tako što ćemo moći da stvorimo biljke koje su otpornije na sušu ili koje bolje podnose visoke temperature, rekli su iz fonda.

14/10/2014 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments