Monarhije modernog sveta

25/01/2021 13:07

Monarhije modernog sveta

Početkom 20. veka evropske države su u većini bile monarhije, a samo tri su bile republički uređene, a to su bile: Francuska, San Marino i Švajcarska. Sto godina je promenilo mnogo toga pa i uređenje i ubeđenje Evrope i evropskih država. Danas samo 12 evropskih država na čelu ima monarha, to su uglavnom ustavne monarhije, što znači da oni koji sede na tronu nemaju velika ovlašćenja, njihova uloga je dakle više ceremonijalna. U monarhiji postoje dva modela vlasti – ustavni i apsolutistički. Apsolutistički ima potpunu vlast monarha koji donosi sve odluke. Apsolutističke monarhije i danas postoje, a to su Saudijska Arabija, Oman, Katar, Brunej, a jedini apsolutistički monarh u Evropi je papa, a čak su i ove monarhije delimično apsolutističke. Kod većine, ustavnih monarhija, parlament i vlada donose odluke i upravljaju, a kralj formalno zauzima presto. 

Na svetu postoji 44 monarhije danas, od kojih je na čelu 16 kraljica Elizabeta II. U većini monarhija vladar dolazi na vlast po principu primogeniture – prvorođeni preuzima presto, dok se u nekima i bira novi vladar.

Specifičan način biranja kralja ima mala afrička zemlja Esvatini (ranije poznata kao Kraljevina Svaziland). Kralj ne može da imenuje svog naslednika, nego dolazi na presto preko majke. Kada kralj umre, porodica se okuplja i među njegovim ženama bira „Veliku ženu“, odnosno onu koja će biti kraljica majka, a njen sin novi kralj.

Velika žena mora da zadovoljava nekoliko kriterijuma: mora da bude jakog karaktera i da potiče iz dobre porodice, a može da ima samo jednog sina. Izuzetak je napravljen u slučaju Labotsibeni Mduli, koja je ipak imala tri sina i bila jaka ličnost, te je zato i odabrana, ali nije smela da potencira prvog sina kao prestolonaslednika.

25/01/2021 13:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments