Na današnji dan osnovan Karlov univerzitet

07/04/2015 15:45

Na današnji dan osnovan Karlov univerzitet

Jedan od najstarijih univerziteta u Evropi, a najstariji u centralnoj Evropi, Karlov univerzitet osnovan je na današnji dan, 7. aprila 1348. godine.

Univerzitet je utemeljen od strane Karla IV, cara Svetog rimskog carstva, koji je izdao bulu kojom je garantovao privilegije univerzitetu. Kada je tek osnovan, Karlov univerzitet bio je podeljen na sekcije ili “nacije” – bavarsku, češku, saksonsku i poljsku.

Početkom 17. veka najveći uticaj na univerzitet su imali jezuiti – rimokatolički crkveni red.
Do 1784. godine nastava se odvijala na latinskom, a tada je nemački jezik postao zvaničan jezik na kom su se održavala sva predavanja. U to vreme dozvolu da pohađaju nastavu na ovom univerzitetu dobili su i protestanti i jevreji.

1882. godine univerzitet je podeljen na češki i nemački. Nemački univerzitet pohađali su Albert Ajnptajn i Franc Kafka, od znamenitih ljudi, dok je na češkom univerzitetu jedan semestar studirao i Nikola Tesla.

Danas je Karlov univerzitet vodeći u Češkoj i sastoji se od 17 fakulteta koji se nalaze u Pragu, dva koja se nalaze na teritoriji grada Hradec Kralove i jedan koji je Plzenju.

07/04/2015 15:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments