Nestao deo Kineskog zida

01/07/2015 16:27

Nestao deo Kineskog zida

Izgradnja Kineskog zida trajala je 2.000 godina. Sa zidanjem je početo u 3. veku pre nove ere, dok je današnji izgled dobio u 15. veku.

Njegova dužina iznosi 6.350 kilometara, visok je 16 metara, dok njegova širina iznosi od pet do osam metara. Cilj gradnje Velikog zida bio je da se zaustavi prodor nomadskih ratnika koji su dolazili iz centralne Azije.

Ova građevina se zahvaljujući svojoj veličini može videti golim okom iz svemira.

Međutim, stanje Kineskog zida se menja. Deo njega je već nestao, a razlog tome je krađa materijala od strane okolnog stanovništva koji ovaj materijal koristi za izgradnju kuća.

Prema podacima kineske agencije za državnu imovinu, do sada je nestalo 1.962 kilometara zida, dok je 1.200 kilometara u jako lošem stanju baš zbog toga što se kamen i ploče sa ovog zdanja krade.

Osim okolnog stanovništva, za propadanje i nestajanje Kineskog zida krivi su i turisti, kojih ima sve više i više. Takođe, izgradnja puteva i širenje gradova u okolini doprineli su da se delovi zida sami obruše.

Iako postoje kazne za odnošenje materijala sa Kineskog zida i iznose 1.000 evra, krađa materijala se ipak ne dešava jer nedostaje organizacija koje će sprovoditi regulative o kažnjavanju. Umesto da budu kažnjeni što kradu pločice sa Kineskog zida, nije retkost da okolno stanovništvo iz pokrajine Hebej čak i zarađuje od ovog “posla”, tako što prodaju komad pločice po ceni od 4,3 evra.

01/07/2015 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments