Na današnji dan preminuo Albert Ajnštajn

18/04/2023 09:19

Na današnji dan preminuo Albert Ajnštajn

Na današnji dan, 18. aprila 1955. godine, preminuo je jedan od najznačajnijih naučnika u istoriji, tvorac Teorije opšteg relativiteta, Albert Ajnštajn.

Rođen je u mestu Ulm u Nemačkoj, 14. marta 1879. godine. Ubrzo se cela njegova porodica preselila u Minhen, gde je Albert pohađao osnovnu školu. Osim što je bio zainteresovan za matematiku i fiziku, bio je prosečan đak.

Sa 15 godina je napustio školu, jer nije želeo da lekcije uči napamet i da poštuje nametnuta pravila ponašanja. Tada se, bez diplome preselio u Milan, a kako bi nadoknadio dotadašnje obrazovanje, upisao je školu u Švajcarskoj, nakon čega je krenuo na studije u Cirihu.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Alberta Ajnštajna!

Njegov prvi posao posle završetka studija bio je u Švajcarskom birou za patente. U tom periodu objavio je nekoliko važnih naučnih radova, među kojima je i rad o revolucionalnoj teoriji relativiteta.

Albert je 1903. godine oženio Milevu Marić, sa kojom je dobio dva sina – Hansa Alberta i Eduarda. Nakon 16 godina braka par se razveo.

Zbog političkog stanja u Nemačkoj – decembra 1932. godine preselio se u Ameriku, gde je proveo poslednje godine svog života.

Više o životu jednog od najznačajnijih fizičara u istoriji i dobitnika Nobelove nagrade za fiziku – Alberta Ajnštajna pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

18/04/2023 09:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments